Van Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, çiftçilere tarlalarında kalan anızları yakmamaları konusunda uyarılarda bulunarak, böylesi bir yaklaşım ile toprağın canlılığının tamamen öldürüldüğünü söyledi.
Van'da başlayan hasat sezonunu ile birlikte yapılan yanlış uygulamalarla ilgili çiftçileri uyaran Van Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, anız yakma olayının yanlış olduğunu belirtti. Bunun doğru bilinen bir yanlış olduğunu anlatan Altuner, "Biçerdöverler belli bir yükseklikten sap ile beraber buğdayı alıyor. Hububat alanlarında geride kalan anız ile ilgili çiftçilerimizce bunlar değerlendirilmeliler. Bölgemiz hayvancılık bölgesi, özellikle koyun, keçi gibi hayvanlarımız meraları kullanıyorlar. Meralarda otlar kurumaya başladığı anda anızlara bu aşamada ihtiyaç duyulmaktadır. Meralara fazla yüklenmeden hububattan geriye kalmış anızlar değerlendirilir. Anızların arasında yer yer kıymetli otlar var. Hayvanlar için besleyici, zengin beslenme değeri yüksek otlar bulunuyor. Onun için kesinlikle anızlar yakılmamalı. Bazı yerlerde gözümüze çarpıyor, çiftçimiz önümüzdeki yıl daha iyi verim almak için kendince doğru bildiği ama yanlış olan yakma olayını gerçekleştiriyor.
Kesinlikle çiftçilerimiz tarlalarını yakmasınlar. Hububat tarımından sonra, yeni ekilecek ürüne alan açmak için anız yakmak kesinlikle olmaması gereken bir şey. Allah'a şükür bölgemizde son yıllarda çok azılmış bir olay bu. Bunu sevinerek söylemek istiyorum. Anız yakmak hem tehlikeli, hem de can ve mal kaybı konusunda ciddi sonuçlar doğuruyor. Diğer taraftan da toprağın canlılığını yok ettiği için toprağın biyolojik ve mikrobiyal özelliklerine doğrudan olumsuz etki yapıyor" dedi.
İHA