Vali olmak amacıyla 35 yıl öncesinde İstanbul Siyasal Bilimler Fakültesi'nden (SBF) mezun olan Silahlı Güçlü Feridun Savaşkan, bu emeline ulaşamayınca rençper oluyor . Çiçek yetiştiriciliği, sera mahsulleri ve yumurta üreticiliği yapan Savaşkan, "Vali olacaktım rençper oldum. Biz Ankara SBF'nin kurbanı olduk" diye konuştu .
Ordu'nun Altınordu kazası Sağırlı Mahallesi'nde çiftçilik yapan 60 yaşlarındaki Feridun Savaşkan, 1978 senesinde babasının yönlendirmesiyle İstanbul İktisadi Ticari İlimler Akademisi Siyasal Bilimler Fakültesi'ne girdi.Fakat 'kaymakam, vali' olmayı beklediği okulun ismi, 12 Eylül ihtilalinden ardından Marmara Üniversitesi olarak değişti. Savaşkan, 1980 senesinde mezun olduktan ardından kaymakam adayı olarak bir zaman hükümet memurluğu yaptı . Fakat o dönemde mülki yönetim amiri olmak 'Mülkiye' olarak malum Ankara Üniversitesi mezunu olmak gerektiğini öğrenen Savaşkan, istifa ederek yıllarca seyyar satıcılık ve özgür esnaflık yaptı . En nihayetinde çiçek yetiştiriciliğine başlayan Savaşkan, özel bir şirketin desteğiyle köyüne çiçek serası kurdu. Seralarda yetiştirdiği çiçekleri Antalya ve Isparta'ya satan Feridun Savaşkan, daha ardından tavukçuluk sektörüne girerek yumurta imalatı de yaptı . 2013 senesinde yüklü kar yağışı neticesi olan afet neticesi seraları devirelen Savaşkan, halen ağır bir rahatsızlık geçiren kızının rehabilitasyonu ve devirelen seraların onarımı için ücret kazanmaya çalışıyor.
"SBF'NİN KARŞISINDA TUTUNAMADIK"
Vali olamama ezikliğinin içerisinde daima ukde olarak kaldığını vurgulayan Feridun Savaşkan, "Siyasal okumak istiyordum. Babam daima vali olmamı isterdi. İstanbul'da da siyasal var dediler. Gittik kaydolduk. Mezuniyet yaklaşırken siz yüksekokulsunuz, siz akademiye bağlısınız dediler. Mülki yönetim amiri olamayacağımız bildirildi . O dönemde mülki yönetim amiri olmak Ankara SBF'nin tekelindeydi. Tabi hayallerimiz söndü. Akademi daha ardından daima lağvedildi. Siyasal olarak girdiğimiz okuldan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi olarak mezun olduk. Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin karşısında tutunamadık. Mezun olunca bir zaman İçişleri Bakanlığı bünyesinde müdür olarak görev yaptım. Fakat içimdeki ukdeler amacıyla istifa edip ayrıldım. Memleketime dönüp çiftçiliğe başladım. 15 senedir seracılık, çiçekçilik, yumurta üreticiliği gibi alanlarda faaliyet gösteriyorum" diye konuştu .
"SIRA DIŞI VALİ OLURDUM"
Turgut Özal'ın başbakanlığı döneminde mevzuatın değiştirilerek herkesin önünün açıldığını belirten Savaşkan, vali olsa yapacağı işleri şöyle sıraladı:
"Üretime dönük çalışmalar yapan sıra dışı bir vali portresi çizerdim. Şimdiki valilere de tavsiyem üretime dönük insanlarla diyalogları iyi olsun. Çünkü insanları 'şunu dikin, bunu dikin' diyerek insanları tarıma, üretime ve köye yönlendiremezsiniz. Ben vali olsaydım sıra dışı ve uçuk fikirli insanları bulup onları elimden geldiğince mevzuatlar dahilinde desteklerdim."
"KARADENİZ'DE YILIN 12 AYI ÇİÇEK YETİŞTİRİLECEĞİNİ İSPATLADIM"
15 senedir tarım alanında önemli çalışmalar yaptığını vurgulayan Savaşkan, "Kimsenin cesaret edemediği çiçekçilik işine girdim. Karadeniz'de senenin 12 ayı çiçek üretilebileceğini ispatladım. Kimsenin çiçek sektörüne girmediği ortamda ben ürettiğim çiçekleri İstanbul'da olan bir kooperatif aracılığıyla Ansiyah, Kayseri, Konya, Adana, Samsun illerine pazarladım. 2013 kışında olan afet neticesi seralarım çöktü. Büyük zarara uğradım. Daha yeni yeni toparlanıyorum. Halen marul, fasulye ve yumurta üreticiliği ile geçimimi sağlıyorum. Türkiye'de toprakla uğraşmak, köyde yaşamak bir baltaya sahip olamamak olarak algılanıyor. Bu algıyı kırmamız gerekiyor. Bilhassa Karadeniz'de çiçek sektörüne destek verilmesi gerekir. Çünkü ülkemiz halen Kolombiya ve İsrail'den çiçek ithal ediyor" diye konuştu.
Haber Port