Malatya'da vahşi çöp depolama alanında kurulan "Çöp Gaz Elektrik Üretim Santrali" sayesinde günlük 50 bin kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak enerji üretiliyor.
Malatya'da vahşi çöp depolama alanında kurulan "Çöp Gaz Elektrik Üretim Santrali" sayesinde günlük 50 bin kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak enerji üretiliyor.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şehirler için çevre çalışmalarının önemli olduğunu belirtti.
Kentte 40 yılı aşkın süredir kullanılan ve şehre yakın bir alanda bulunan vahşi çöp depolama alanının çevreye ciddi zararları bulunduğunu anlatan Çakır, bu alanın özellikle yaz aylarında kötü kokular yaydığı, metan gazı nedeniyle risk oluşturduğu ve çevre kirliliğine yol açtığını söyledi.
Çakır, bu olumsuzlukları bertaraf etmek için çalışma başlattıklarını, ve hazırladıkları projeyle hem enerji üretildiğini hem de alanın ıslah edildiğini dile getirdi. Alanın ıslahıyla yeraltı sularının da çöp sularından etkilenmesini engellemeye çalıştıklarını belirten Çakır, bu kapsamda bir yıl önce açtıkları "Çöp Gaz Elektrik Üretim Santrali"nin bir yıla yakın bir süre önce açıldığını hatırlattı.
Santralin işlemesi sayesinde alandaki çöpten 2,2 megawattlık elektrik üretilmeye başladığını dile getiren Çakır, "Yani burada yaklaşık 10 bin hanenin elektriğini üretiyoruz. Nüfus bazında bakıldığı zaman 50 bin kişiye yetecek enerji üretiliyor. Burada çevre de son derece sağlıklı bir şekilde ıslah edildi. Koku ve çöpün yanması gibi bütün olumsuz koşullar giderilmiş oldu" dedi.
Çöp alanında organik tarım yapılacak
Alandaki ıslah çalışmaları kapsamında bölgeye 60-70 bin kamyon dolgu yapıldığını ve binlerce çam fidanı dikildiğini anlatan Çakır, ağaçların da yetişmesiyle buranın nezih bir bölge olacağını söyledi.
Vahşi çöp alanındaki ısıdan da faydalanacaklarını kaydeden Çakır, ileri ki süreçte alana sera kuracaklarını ve organik tarım yapılabileceğini ifade etti. Çakır, önümüzdeki yıl serayı hayata geçirmeyi planladıklarını belirtti.
Kentte kurulan Katı Atık Bertaraf Depolama sahasında da elektrik üretimi konusunda çalışmalar yapmayı planladıklarını ifade eden Çakır, böylece çöp depolama alanlarındaki enerji üretimin de artacağını vurguladı. Çakır, "Enerji üretiminde önümüzdeki dönemde yeni bir safhaya geçeceğiz. Şu an orada 2,2 megawattlık enerji üretiyoruz. Gelecekte 12 megawattlık enerji üretmeyi planlıyoruz. Bu da Türkiye'ye örnek projelerden biri daha olacak" diye konuştu.
Sondakika