DAP İdaresi'nin, Doğu Anadolu Bölgesinde "Bitkisel Üretim Altyapısının Geliştirilmesi Projesi" kapsamında desteklediği projeler bir bir hayata geçiyor. Erzurum'un Uzundere İlçe Belediyesi'nin "Kapama Dut Bahçesi Projesi"ni destekleyen Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi, Uzundere'de kapama bahçe olması yönünden bir ilki gerçekleştirerek, Gölbaşı Mahallesi'nde yaklaşık 90 dönümlük alana 2 bin 500 adet Yediveren cinsi pekmezlik dut fidesi dikimi yapıldı.
Fidan dikimi dolayısıyla düzenlenen törene, DAP) İdaresi Başkanı Adnan Demir, Uzundere Kaymakamı Hacı Aslan Uzan, Uzundere Belediye Başkanı M. Halis Özsoy, Uzundere İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kürşat Yıldız, AK Parti Uzundere İlçe Başkanı Fatih Ertek, belediye meclis üyeleri, DAP İdaresi ve belediye personelleri ile ilçe halkı katıldı.
Son fidelerin dikimini DAP İdaresi personelleriyle birlikte yapan ve fidelere can suyu veren, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, burada yaptığı konuşmada, üreterek ekonomiyi canlandırmak için özellikle kırsal bölgelerde bu tür projeleri desteklediklerini söyledi. "Kalkınma yerelden başlar" diyen Başkan Demir, bölgede mikro havza özelliği taşıyan alanlarda bu projelerin hayata geçirilmesiyle üretimde sürekliliği sağlamaya çalıştıklarını ifade ederek, "Kalkınmada yolunda üretimde süreklilik şart. Yerel yönetimleri ve bölge halkını da bu sürece katarak ekonomik büyümeyi gerçekleştirmek gerekiyor. Bundan sonraki aşama ise dutun üretilerek markalaşmasını sağlamak olmalıdır" dedi.
Başkan Demir, konuşmasının devamında şunları kaydetti:
"Uzundere ilçemize yaptığımız ziyarette bu bölgenin dutunun çok meşhurdur olduğunu söylediler. Biz de buradan hareket ederek Kapama Dut Bahçesi projesini destekledik. Erzurum'a ve ilçemize faydası olur diye düşünüyorum. Üretimle kalkınma doğru orantılıdır. Amacımız, Uzundere'nin isminin daha etkin bir şekilde duyulmasını sağlamak. Belediye Başkanımız arsa temin etti. Biz de maliyetini çıkararak, kendilerine 250 bin lira ödenek sağladık. Başkanımız da 35 dönüm arazi yerine jest olsun diye 55 dönüm daha ilave etti. Şu anda bu alana 2 bin beş yüz adet dut fidanı dikildi."
Uzundere İlçe Belediye Başkanı M. Halis Özsoy da, açıklamasında, "Bilindiği gibi bölgemizde göç olgusu yaşanıyor. Göçü önlemek için burada yöresel ürünlere yönelik işletmelerin olması lazım. DAP Bölge Kalkınma İdaresi 14 ile hizmet veriyor. Kendisi aynı zamanda Kalkınma Uzmanı da olan DAP İdaresi Başkanı Adnan Bey'in yardım ve teşvikleri ile Doğu Anadolu'nun en büyük bodur kapama meyve bahçesini biz yaptık. Dut pekmezi yöremizde çok ünlü. Buralarda doğal olarak istihdamda yapılacak ve aynı zamanda diğer çiftçilerimize de bu çalışmalarımız örnek olacak. Bu projelerin desteklenmesiyle, Tortum Gölü ve Tortum Şelalesi kırsal bölümde önemli bir destinasyon alanı da oldu. Ayrıca, DAP İdaresi'nin katkıları ile ilçemizi önemli bir turistik alan haline getireceğiz" şeklinde konuştu.
Alana dikilen 2 bin 500 adet 4-5 yaşlarındaki Yediveren pekmezlik dut fidelerinden bu yıl ürün alınması bekleniyor. Dikilen fideler, alana kurulan 240 tonluk sulama havuzuyla damla sulama yöntemi ile sulanacak.
DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, fidan dikimi sonrası, DAP İdaresi tarafından desteklenen ve Uzundere Kaymakamlığı'nın "Eğitim ve Uygulama Amaçlı İklim Kontrollü Tam Otomasyonlu Polikarbonat Kaplı Sera Kurulum ve Eğitim Salonu Projesi" kapsamında gerçekleştirilen sera ve eğitim salonunu Uzundere Kaymakamı Hacı Arslan Uzan ve Belediye Başkanı M.Halis Özsoy'la birlikte gezdi. Başkanı Demir, burada tarım ve meyve yetiştiriciliğiyle ilgili çiftçilere eğitimlerin verileceğini belirtti.
İHA