Üzüm Üreticileri Sendikası (Üzüm-Sen) Genel Başkanı Adnan Çobanoğlu, hükümetten önlem alınarak ihracatın denetlenmesini istedi.
Üzüm-Sen Genel Başkanı Adnan Çobanoğlu, Ekonomi Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na 4 Ağustos'ta verdiği dilekçede tarım üretiminde bulunan, özellikle de üzüm üretiminde bulunanlar açısından 2015 yılı kış aylarının oldukça zorlu geçtiğine dikkat çektiklerini belirterek, "Asmaların uyanmaya başlayacağı dönem yaşanan don olayları nedeniyle üzüm doğuşu az olmuş, 2015 yılı yaş ve kuru üzüm rekoltesinin düşük olacağı daha ilk günlerden belli olmuştur. Daha sonraki süreçte de küresel iklim değişikliği nedeniyle iklimin mevsim normallerinden farklı yaşanması, Nisan ayında kar yağması, ardından ayaz ve dolu vurgunlarının üst üste gelmesi nedeniyle rekolte daha da düşmüştür. Bütün bu olumsuz koşullara rağmen üzüm üreticileri ürünü ihracata uygun hale gelsin, para etsin diye sağlıklı, kaliteli ürün yetiştirebilmek için çabalamaktadır. Ancak üreticilerin sağlıklı ve kaliteli ürün yetiştirmek için yapmış olduğu bunca çabaya rağmen tarımsal ürün ihracatı yapan şirketler buna uygun davranmıyor" ifadelerini kullandıklarını söyledi.
Çobanoğlu, 2011 yılında TBMM'de verilen bir soru önergesini zamanın Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın da kabul ettiğini belirtti. Çobanoğlu, Çağlayan'ın soru önergesine verdiği cevapta, "Üreticilerimizin uzun zamandan bu yana devam eden ve hala çözülemeyen sorunlarının başında ise bazı ihracatçıların yurt dışında pazar payı kapmak ve turfanda fiyat yüksekliğinden yararlanmak amacıyla sultaniye sofralık üzümlerin ihracatını belirtilen tarihten önce gerçekleştirmeleridir. Bazı ihracatçılar ihracatına izin verilen erkenci üzüm çeşitleri (Parlet, Superiol, Tarsus beyazı v.b. adı altında olgunlaşmamış ve tatlanmamış Sultaniye üzümlerini yurt dışına gönderdiği tespiti ilgili meslek kuruluşlarınca yapılmıştır" ifadelerini kullandığını söyledi.
"HENÜZ SOMUT BİR CEVAP ALAMADIK"
"Tarım ürünleri ihracatında denetimsizlik nedeniyle yaşanan bu tip olumsuzluklar, iç pazarımızın da arz/talep dengesini olumsuz etkilemektedir" diyen Çobanoğlu, "Aradan 4 yıl geçtiği halde gerek Ekonomi Bakanlığı'nın, gerek Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, gerekse de hükümetin bu konuda önlem almadığını söyledik. Dilekçemizde 2015 yılı yaş üzüm sezonunda da bazı ihracatçılar Ağustos'un 8-10'undan önce kesilmemesi gereken Sultaniye cinsi üzümü erkenci çeşitlerden olan Superiol üzümünü ihracat izniyle kesip ihraç etmeye başladıklarını, hile yapıp TIR'ların ön kısımlarına henüz olgunlaşmamış Sultaniye cinsi üzümleri, arka kısımlarına da Superiol cinsi üzümleri yükleyip aldıkları ihracat izniyle Rusya'ya daha olgunlaşmamış Sultaniye cinsi üzüm göndermeye başladıklarını, acilen gerekli denetimler yapılıp önlemler alınmazsa faturanın üzüm üreticilerine çıkacağını, 'ihracat tıkandı' denilerek manipülasyon yapılıp yaş ve kuru üzüm fiyatlarının düşeceğini belirttik.
Ayrıca bakanlıklara Sultaniye üzüm çeşidinin zamanından önce kesilip ihraç edilmesini önlemek için bu konuda sabıkası olan firmalara 2015 yılında herhangi bir yaptırım uygulayıp uygulamadıkları ve önlem alıp almadıkları konusunda da bilgilenmek istedik. Ancak henüz somut bir cevap alamadık. Kimsenin Sultaniye üzümü olgunlaşmadan kesip ihracat yaparak ve yetkililerin de göz yumarak üreticiyi mağdur etmeye haklarının olmadığını düşünüyor ve yetkilileri göreve çağırıyoruz" dedi.
Üzüm-Sen Genel Başkanı Adnan Çobanoğlu, "Her iki bakanlığın da bu konuda üretici lehine önlem alıp almadıklarının bilgisinin de kamuoyuyla paylaşmalarını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.
İHA