Kilis Ziraat Odası Başkan Vekili Mehmet Ümit Deli, Kilis ve yöresinde son 3 yıldan beri üzum üretiminde düşük rekolte yaşandığı söyledi.
Ziraat Odası Başkan Vekili Mehmet Ümit Deli, bağcılığın da diğer ürünler gibi desteklenmesini defalarca talep ettiklerini ifade ederek, bu konuyla ilgili gerekli çalışmaların yapılarak İlgili merciler nezdinde girişimlerde bulunulduğunu, ancak bir türlü sonuç alamadıklarını söyledi.
Kilis ve yöresinde son 3 yıldan beri üretimde düşük rekolte yaşandığı sözlerine ekleyen Deli, "Üzümün de diğer tarım ürünleri gibi destekleme kapsamına alınmasını istiyoruz" dedi.
Üzüm üreticisinin ürününü maliyet fiyatının çok altında sattığını ve bu yıl için taban fiyatının maliyetin üzerinde tutulması gerektiğini belirten Deli, "Bu yıl çiftçilerimiz hak ettikleri taban fiyatını azda olsa almalıdırlar. Kilis'te bağların bu yıl geçen yıllara nazaran verim düşüklüğünden dolayı rekoltenin de yüzde 50 oranında düşüktür. Tekelin özelleşip destekleme alımı yapmamaya başladığından beri çiftçilerimizde üzümü satamama paniği başlamış olup; 'üzümümü satayım da ne olursa olsun' havası oluşmuştur. Oysa bölgemizde şu ana kadar dalında kalmış üzüm görülmemiştir.12 ay oluşması için yüzüne bakılan üzümlerimizi panikleyip fiyatsız satmak çiftçilerimizin 8 yıldır zararına olmaktadır. İlk satışı yapanlar kendisine olduğu gibi komşusuna da zarar vermektedir. Üzüm rekoltesi az olduğundan bu yıl üzüm satma sorunu olmayacaktır" dedi.
Deli, üzümde hasat döneminin başlamasıyla birlikte üreticileri uyardıklarını ifade ederek, "Üzüm üreticilerinin üzümlerini mümkün olduğu kadar peşin satmalarını istiyoruz. Tanıdıkları ve bilinen alıcılara verilmesini istiyoruz. Geçmiş yıllarda birçok üreticimiz parasını alamadı" diye konuştu.
"Ürününe ve Emeğine Sahip Çık" sloganı ile 2015 üzüm hasat sezonunu başlattıklarını söyleyen Deli, üzüm üreticilerinin ürünlerini hemen pazara indirme konusunda acele etmemeleri hususun da uyardıklarını sözlerine ekledi.
İHA