Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce üzüm türlerine göre çekirdeklerindeki antioksidan oranı ile bunların yeni tüketim ve kullanım alanları konusunda araştırmalar yapılıyor.
Gıda Teknolojileri Bölüm Başkanı Mehmet Gülcü, laboratuvarında yaptıkları çalışmalarda, üzümle ilgili her konuyu incelediklerini söyledi.
Son zamanlarda gerçekleştirdikleri araştırmaların ana temasını üzüm çekirdeğinin oluşturduğunu dile getiren Gülcü, "Üzüm çekirdeğinin kıymetini, bilimsel literatürlerde de görüyoruz. 'Biz de enstitü olarak bu konuda neler yapabiliriz' noktasında çalışmalarda bulunuyoruz" diye konuştu.
Üzüm posasının değerlendirilmesiyle ilgili çalışmalar yaptıklarını anlatan Gülcü, posanın en değerli kısmının ise çekirdek olduğunu vurguladı.
Gülcü, posanın gerek doğal yöntem gerekse Trakya Kalkınma Ajansı desteğiyle oluşturdukları güneş enerjili sistemle kurutulduğunu, bu sayede çekirdeğin ayrılmasının daha kolay hale geldiğini bildirdi.
Kurutma işleminin ardından çekirdeği posadan çıkarmak için eleme makinesi kullandıklarını belirten Gülcü, çıkarılan çekirdeklerin ılık suda yıkandığını kaydetti.
"Üzümün en zengin kısmı"
"Çekirdekleri, biyoaktif bileşenler açısından üzümün en zengin kısmı" diyen Gülcü, bilimsel çalışmaların çekirdeklerin sağlığa faydasını gösterdiğine işaret etti.
Üzüm çekirdeklerinin antioksidan özelliği bulunduğunu vurgulayan Gülcü, üzüm türlerine göre içlerindeki antioksidan oranını araştırdıklarını kaydetti.
Tüm tohumlardaki gibi üzüm çekirdeğinde de yağ bileşenlerinin yer aldığını söyleyen Gülcü, "Bunlarda yaklaşık yüzde 15 ham yağ oranı mevcut. Bunlar, özelikle masaj yağları yapımında, kozmetik sanayisinde kullanılıyor" diye konuştu.
Gülcü, üzüm çekirdeğinin tüketim ve kullanım alanlarındaki çeşitliliği artırmaya yönelik çalışmalar yürüttüklerini belirtti.
"Günlük tüketilmesini tavsiye ediyoruz"
Vatandaşların artık aktarda üzüm çekirdeği de bulabildiğini bildiren Gülcü, şu ifadeleri kullandı:
"Çekirdekler ayıklanmış, temizlenmiş, tüketime uygun. Çekirdeklerin günlük tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Vatandaşlar, aktara gittiklerinde üzüm çekirdeklerini bütün şekilde alsın. Öğütülmüş üzüm çekirdeklerinde de mutlaka faydalı bileşikler mevcut ancak öğütüldüğünde üzümün çekirdeğindeki yağ oksitlenebiliyor, acılaşmaya neden olabiliyor. Bu nedenle bütün evlerde bulunabilen bir havan yardımıyla, günlük tüketebilecekleri kadar öğütebilirler. Öğüttükleri ürünleri de yoğurtlarına, bala karıştırıp tüketebilirler."
Haberler.com