UZAYDA TARIM DEVRİMİ: TEXAS A&M EKİBİ, MARS TOPRAĞINDA GÜBRENİN SIRLARINI ÇÖZÜYOR!

Texas A&M Üniversitesi'nde görev alan bir araştırma ekibi, Mars koşullarını taklit eden bir ortamda ve Kızıl Gezegen'e çok benzeyen bir toprakta bezelye yetiştirmeyi başardı. Bu önemli deney, gelecekte Mars'ta bitki yetiştirmenin kapılarını aralıyor.

Deneyi yöneten Emmanuel Mendoza, bezelyelerin filizlenmesinde kilit rol oynayan unsurlardan birinin "frass" adı verilen gübre olduğunu belirtiyor. Bu gübre, siyah asker sineği larvalarının atıklarından elde ediliyor.

Mendoza, deneyin Mars'ta böceklerin varlığına duyulan ihtiyacı vurgulayarak, sadece arazi, su ve güneş ışığıyla tarımın mümkün olmadığını söylüyor. Kara asker sinekleri ve diğer böcekler, ekosistemleri dengeleyerek tarımın sürdürülebilir olmasını sağlıyor.

Bilim insanları, uzun süreli Mars yolculukları için insanlara böceklerin eşlik etmesi gerektiğini savunuyor. Larvaların, Mars'ta yiyecek atıklarını tüketerek toprağı gübreleyebileceği ve astronotlar için protein kaynağı oluşturabileceği düşünülüyor.

Texas A&M Üniversitesi'nden böcek bilimi profesörü Jeffery Tomberlin, siyah asker sinekleri üzerinde yaptığı çalışmaların uzay tarımına ilham verdiğini belirtiyor. Mendoza ile birlikte geliştirdikleri sistem, Mars'a gönderilecek larvaların astronotların temel ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılabileceği bir çözüm sunuyor.

Mendoza, "İnsanların sinekleri beslediği, sineklerin bitki ve hayvanları beslediği, bitki ve hayvanların da insanları beslediği bir sistemimiz oluyor" diyor.

Araştırma ekibi, gübrenin Mars toprağında etkili olup olmadığını belirlemek için bezelye deneyini tasarladı. Deneyin başarılı olması, tasarladıkları sistemin Mars'ta uygulanabilirliğini gösteriyor.

Mendoza, Amerika Entomoloji Derneği konferansında deneyin başarılı sonuçlarını paylaştı ve ekip, Dünya'dan kontrol edilebilecek bir fiziksel mekanizmaya dönüştürmek için çalışmalarını sürdürüyor. Bu önemli adımla birlikte, insanların Mars'ta uzun süreli kalışına yönelik tarım ve beslenme çözümleri yeni bir boyut kazanıyor.

indyturk.com
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.