UZAK DOĞU ORİJİNLİ EGZOTİK SEBZELER

Ziraat Yüksek Mühendisi Selçuk Sunulu ise İl Gıda tarım Müdürlüğü tarafından saha çalışmaları süren çerezlik kabak, Uzak Doğu orijinli egzotik sebzeler, Kinoa ve Tef ürünleri hakkında açıklamalar yaptı.

Sunulu, saha çalışmaları süren ürünler hakkında şu bilgileri verdi:

“Müdürlüğümüz tarafından 26-27 Kasım 2014 tarihinde yapılmış olan Kayseri Çerezlik Kabak Çalıştayı sonrası alınan kararlar bu çalışma ile hayata geçirilmiştir. Çerezlik kabakta kalite ve verimliliğin artırılmasının önündeki en büyük engel tescilli çeşidin olmamasıdır. Ülkemizdeki toplam çerezlik kabak ekim alanının %49'una, üretim miktarının ise %36'sına sahip Kayseri'de, bu sorunu çözmek adına Müdürlüğümüz çeşit geliştirme çalışmalarına başlamış ve ilk aşama başarı ile tamamlanmıştır. İkinci aşama olarak klasik ıslah yönteminin yanı sıra biyoteknolojik yöntemlerde kullanılarak bölge koşullarına adapte, verimli ve kaliteli çeşitlerin geliştirilmesi hedeflenmektedir.

Uzak Doğu orijinli egzotik sebzeler

Mibuna, Mizuna, Komatsuna ve Pak-choi; Brassicaceae (Lahanagiller) familyası üyeleri olup Uzakdoğu orijinli egzotik sebzelerdir. Bu sebzeler ülkemizde pek fazla bilinmemekle birlikte, Uzakdoğu ülkelerinde salata olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. A ve C vitamini yönünden zengin, lif ihtiyacını karşılayan bir yapıya sahip olan bu bitkiler, tek yıllık sebzeler grubun içerinde yer almaktadır ve ülkemiz ekolojik şartlarında kolaylıkla yetişebilmektedir Amarant ise; tek yıllık bir bitki olup tahıl, sebze, süs bitkisi, yem bitkisi veya yabancı ot olarak sınıflandırılmakta iken sebze olarak tüketilen amarant en fazla Çin'de üretilip salata ve garnitür olarak değerlendirilmektedir.

Kinoa

Kazayağıgiller veya Ispanakgiller (Chenopodiacea) familyasının bir üyesi olan Kinoa (Chenopodium quinoa Willd.), tek yıllık bir bitkidir. Kökeni Güney Amerika olan kinoanın, Bolivya ve Peru And'larında 5000 yıldan beri kültürünün yapıldığı, 1980'lerin başlarında Avrupa kıtasına getirildiği bilinmektedir. Deniz seviyesinden 4000 m yüksekliklerde yetişebilen bitki sahip olduğu genetik çeşitlilik nedeniyle geniş bir uyum yeteneğine sahiptir.

Tef

Buğdaygiller(Poaceceae) familyasının bir üyesi olan Tef (Eragrostis tef (Zucc.)) tek yıllık bir bitkidir. Tohumu bir pramitte keşfedilen bu bitkinin Etiyopyada 4000 yıldır kültürü yapılmakta ve Ülkede yıllık ortalama 0,9 milyon ton üretilmektedir. Etiyopya da diğer tahıllara oranla hergün tüketilen bir üründür ve "injure" adı verilen dev kabarcıklı, krep görünümle, yumuşak, tadı hafif ekşi bazlamaya benzeyen tepsi büyüklüğünde bir ekmek yapılmakta ve Bu ekmek baharatlı ana yemeğin yanında parça koparılarak yenmektedir.

Gerçek Gündem
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.