ÜRÜN MALİYETLERİNİ BİLİNÇSİZ KULLANIM ARTTIRIYOR

Tarım ve bahçe makinalarının bilinçsiz kullanımının ürün maliyetlerini arttırdığını söyleyen teknik servis yetkilileri vatandaşların makine kullanımında özellikle kullanım kılavuzlarını okumalarının kendilerinin ve ülke ekonomisinin yararına olacağını belirttiler.

Afyonkarahisar'da uzun yıllardır tarım ve bahçe alanında kullanılan makinaların tamir ve satışını yapan Tek Motor isimli işletmenin sahibi İlhan Kavak, yaz dönemi ile birlikte tarım üretiminde artış olduğuna dikkar çekerek makina satış ve tamirlerinin de buna parelel olarak arttığını vurguladı. Satışı ve tamirini yaptıkları makinalar hakkında bilgiler veren Kavak, "Çim biçme makinası, motorlu testere, su motorları, ilaçlama makinaları köylü ve kasabalı vatandaşların kullanabileceği bütün makinaların tamirini ve satışını gerçekleştiriyoruz. Yaz dönemi piyasa biraz daha hareketli oluyor. Köylü vatandaşlarımız bağ ve bahçe ile uğraştığı için elbette ki bu makinaları kullanıyorlar. Kullandığı gibide arza yapıyor bunlar, bizde serviste bunların tamirini yapıyoruz ya da ihtiyaç halinde satışlarını yapıyoruz. Kışın kimse bağ ve bahçe ile uğraşmadığı için yaz dönemi de genellikle mart ayından itibaren kesim ve budama zamanı başlıyor. Daha sonra tabi kesim zamanı, budama zamanı ve ilaçlama zamanı olarak devam ediyor" dedi.

"Bu makinalar milli servet"

Tarım ve bahçe makinalarında bilinçsiz kullanımdan kaynaklı arızaların daha fazla olduğunu kaydeden Kavak, bunun da hem vatandaşın kendi ekonomisine hem de ülke ekonomisine zarar verdiğini ifade etti. Bilinçsiz kullanımın ürün maliyetlerine arttırdığına da işaret eden Kavak, "Tamiri yapılan makinaların maalesef yüzde 50'si bilinçsiz kullanım. Türk milleti olarak biliyorsunuz bizim okuma alışkanlığımız olmadığı için maalesef vatandaşlarımız kullanım kılavuzlarından tutunda bizlerin yani servislerin söylediklerine de pek ilgi alaka göstermiyorlar. Kulaktan duyumlarla hareket ediyorlar. Örneğin iki zamanlı bir motora yağlı benzin koymaları gerekirken, yağsız benzin koyuyorlar. Benzin yerine yağ, yağ yerine benzin kullanıyorlar. Motorların bakımların maalesef hiç yapmıyorlar, bunlar milli servet ve yüzde 95'i bu ürünlerin yurt dışından ithal edilen mallar. O yüzden çok fazla sorun yaşıyoruz. Bunlar ürün üretimin etkileyecek problemler değil, ancak ağaç kesim ya da çapa makinasının motoru arızalandığı zaman işlem yapamıyor yani çapalama yapamıyor. Bunlar ancak maliyetleri arttırıyor. Bir ürünün kilogramını 1 TL'ye mal edecekse, bu etkenlerden dolayı maliyet 1,20 TL'ye çıkıyor. Bu tabiî ki bilinçsiz kullanımın nedenlerinden. Bunların zararını yine vatandaş çekiyor" diye konuştu.

İHA
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.