ÜRETİCİYE DEFTER ZORUNLULUĞU

Sarayönü'nde çiftçilere yönelik olarak, 'Bitki Koruma Ürünlerinin Önerilmesi, Uygulanması ve Kayıt İşlemleri Hakkında Yönetmelik' gereği üretici kayıt defteri ilgili bilgi toplantıları düzenleniyor.

Tüm mahallelerde yapılacak toplantılarda, üretici kayıt defterini tutma zorunluluğu anlatılıyor. Bulundurmayanların ise 5 bin lira para cezasına maruz kalacağı belirtiliyor.
 
Sarayönü Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, bitkisel ürünlerin üretiminden pazarlama aşamasına kadar geçen süreçte kullanılan Bitki Koruma Ürününün Zirai Mücadele Teknik Talimatlarına ve diğer kimyasalların teknik tavsiyelerine uygun ve kontrollü olarak kullanılmasını, Türk Gıda Kodeksi ve kalıntı değerlerine uygun bitkisel ürün arzını, tüketici sağlığı ve çevrenin korunması ile üründe izlenebilirliğinin sağlanmasına yönelik olarak ticarete konu olan tüm bitkisel ürünlerde üreticilerin, kullanmış oldukları zirai ilaç ve diğer kimyasal maddelerin kaydının tutulacağı Üretici Kayıt Defteri'ni almaları zorunlu hale geldi.

Buna göre üreticiler, Bitkisel Üretimde Kullanılan Kimyasalların Kayıt Altına Alınması ve İzlenmesi Hakkında Yönetmelik çerçevesinde üretim yeri, üretim parseli, üretim deseni ve kimlik bilgileri ile işletmeye ilişkin diğer bilgileri kayıt sistemine girilmek üzere bildirecek. Zirai ilaç ile diğer kimyasallar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca belirlenen tavsiyelere göre uygun zirai mücadele aletleri ile uygulanacak, uygulamaların kayıtları tutulacak veya serbest danışman veya bünyesinde serbest danışman çalıştıran kurum ve kuruluşlara tutturulacak.

Üretim aşamasında kullanılan zirai ilaç ve diğer kimyasal maddelerin faturaları ve uygulama kayıtları bir sonraki hasat zamanına kadar muhafaza edilecek ve entegre mücadele, iyi tarım ve sözleşmeli tarım uygulamalarından herhangi biri yapılıyorsa bu konularda belirlenmiş ilke ve kurallara uyulacak. Uygulama bilgilerinin üreticilerden talep edilmesi halinde Bakanlığa veya ürün almak isteyen kişi, kurum ve kuruluşlara verilecek.

Üreticiler ayrıca, denetim amacı ile istenen ürün numunelerinin verilmesinin yanı sıra analiz sonucu uygun çıkmayan ürünün imhasını da temin edecek. Üretici Kayıt Defteri tutulmayan ürünlerin satışı ile ürün alıcılarının da bu ürünleri almalarının yasak olduğu bildirilirken, üreticiler Üretici Kayıt Defteri'ni İlçe Müdürlüğü'nden alabilecek.

Saray Medya
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.