Muğla'nın Seydikemer ilçesinde 50-60 kuruşa sattıkları domatesin pazarda 3, markette 6 TL'den satılmasına tepki gösteren üreticiler, kasalar dolusu domatesi yola döktü.
Yaklaşık 1 kilometre yürüyüş yapıp, Seydikemer-Antalya karayolunu kapatan üreticiler "Her şeyi biz yapıyoruz, tüm emekleri biz harcıyoruz, aracılar kazanıyor. Tepkimiz aracılara. Hükümetten turizme verilen teşviklerin köylüye de vermesi, kapanan Rusya ihracatının dışında yeni pazarlar bulmasını istiyoruz" dedi.
Seydikemer ilçesi Çukurincir Mahallesi ve çevredeki Kumluova, Karadere, Kınık, Ova, Karaköy, Patara, Eşen, Palamut, Yeşilköy Mahallelerinden toplanan 2 bin 500 üretici, ellerinde 'Çalışan, ezilen, sömürülen yine biz', 'Akaryakıta, gübreye zam, domatesler çöpe', 'Milli ekonomimizin temeli ziraattır', 'Ne olacak bu çiftçinin hali?' 'Uçak düştü, domates bitti, tabuta girdik', 'Bir kasa domates 2, mazot 3 buçuk TL' yazılı dövizlerle eylem yaptı.
'Uçak seramızın içinde düştü', '300-500 çiftçi kafayı sıyırdı', 'Gübreye, mazota zam', 'Turizme gelince destek, üreticiye gelince köstek' 'Halkız haklıyız, kazanacağız' diye slogan atan üreticiler, kasa kasa domatesi yol kenarına döktü. Jandarma ve bölge trafik ekiplerinin yoğun önlem aldığı eylemde Köyceğiz'den eyleme katılan bir grup narenciye üreticisi de domateslerin üzerine bir kasa portakal dökerek 'Seydikemer'in domatesi, Köyceğiz'in narenciyesi çöpe gidiyor' dedi.
Eyleme katılan yüzlerce kişi daha sonra Çukurincir Mahallesi'nden itibaren Seydikemer-Antalya karayoluna çıkarak yolu trafiğe kapattı. Eylemciler, Antalya il sınırındaki Kınık Köprüsüne kadar yaklaşık 1 kilometre boyunca 'Üretiyoruz, hakkımızı istiyoruz' şeklinde sloganlar atarak yürüdü. Zaman zaman Seydikemer Jandarma Karakol Komutanlığı yetkilileri eyleme katılanlara megafonla anons yaparak 'Eylemi sonlandırmazsanız, müdahale yapacağız. Yolu trafiğe açın' uyarılarında bulundu. Eyleme katılan grup, bu kez 2 dakika boyunca yol ortasına oturup eylemi sürdürdü. Grup, Kınık köprüsüne kadar ulaştıktan sonra sloganları sürdürüp eylemi tamamladı.
"ÜRETİCİNİN ÜZERİNDEN HAKSIZ KAZANÇ ELDE EDİLİYOR"
Olaysız geçen eylem ile ilgili olarak basın açıklamasında bulunan mahalle sakinlerinden üretici Kürşat Kıvrak, çok zor ve acılı günler geçirdiklerini söyledi. Kıvrak, üreticinin üzerinden haksız kazanç elde ettiğini ileri sürdüğü komisyonculara haklarını helal etmediklerini dile getirdi.
Devletin bu konuda denetim yapmasını isteyen Kıvrak, "Yıllardan bu yana üst üste borçlarını aktaran üreticiler artık tıkanmış durumda. Hükümet yetkililerinden isteğimiz mazotu çiftçiye ve taşıyıcı kamyonlara, yatlara verdiği fiyatlardan verilmesi. Çiftçinin tekrar üretim yapabilmesi için fide ve gübre desteğine ihtiyacı var" dedi. Kıvrak, ürünlerini ihraç edecekleri Rusya dışında başka bir pazar bulunması gerektiğini sözlerine ekledi.
Emine Peten (55) isimli üretici ise, "Bizim tepkimiz hükümete değil, bizim tepkimiz aracılara. 50 kuruşa alıyorlar, 3-5 TL'ye satıyorlar. Yeni Pazar bulunsun, emeğimizin karşılığını alabilelim" derken bazı üretici kadın ve erkekler de ellerindeki domatesin oluşturduğu nasırları göstererek 'Gece gündüz seradayız. Alın terimizi ve domatesten kazandığımızla sabun bile alamıyoruz" dedi.
İHA