Bankaların miras yolu ile dededen, babadan kalan tarım arazileri hisseli tapu nedeniyle ipotek kabul etmemesi üreticileri zorluyor. Hasat sezonu öncesi nakit ihtiyacı artan üretici konunun çözümü için destek bekliyor.
Nihat DELİBAŞI
Bankaların miras yolu ile dededen, babadan kalan tarım arazileri hisseli tapu nedeniyle ipotek kabul etmemesi üreticileri zorluyor. Hasat sezonu öncesi nakit ihtiyacı artan üretici konunun çözümü için destek bekliyor.
İzmir Kemalpaşa Aşağı Kızılca Köyü'nde üretici Tayfur Gürcan'dan yaşanan sorunlar nedeniyle "Bu mesleği babamızdan aldık ama çocuklarımıza devredemeyeceğiz" diyerek yaşanan durumu gözler önüne serdi. Gürcan, nakite sıkışan çiftçinin borç namustur ilkesinden hareketle borcunu temizlemek için arazisini satışa çıkardığını ancak, hisseli tapu nedeniyle bu satışında gerçekleşmediğine dikkat çekerek, "Çare olarak gidelim notere tespit yapalım dedik. Haritacı getirelim, çalışma yaptıralım anlaşalım. Ardından noterde mutabık kalalım ve herkes yerini belirlesin. Harita, kroki üzerinde bu yeri paylaşalım. Ona göre satalım. Tapu Kadastro Müdürü 'Yapamazsınız' diyor. 'Mağdur oluyoruz' dediğimizde 'Haklısınız' diyor. Bankaya gidiyoruz, hisseli tapu ipotek kabul etmiyor. Tarımsal faaliyette bulunmak için bizim kredi almamız lazım. Ziraat Bankası'ndan, tarım kredi kooperatifinden kredi almamız lazım. Ama arazilerimiz hisseli tapu diye kabul etmiyorlar" dedi.
TAPULARIN NEREDEYSE TAMAMI HİSSELİ
Ege Üniversitesi'nde gerçekleşen bir toplantıda dönemin Tarım Reform Daire Başkanı ile tanıştığını ve bu sorunu dile getirdiği bilgisini paylaşan Gürcan, "Yanıt 'Bu sorundan haberim yoktu' oldu. Niye haberleri yok. Çiftçinin sesi yok, sorunlarını duyuracak mercii yok. Ziraat Odalarının çiftçinin sesi olması lazım. Şimdi benim sezon gelirken bağımın direklerinin bakımı yapmam, telerini değiştirmem gerekiyor. İlaç, gübre alınacak yani masraf gerekiyor. Bankalar hisseli tapuyu ipotek kabul etmediği için kredi, tarımsal destek alamıyorum. Hissesiz tapu getir diyorlar. Tek tapumuz yok, hepsi hisseli. Bölün diyoruz bölmüyorlar" diye konuştu.
ÜRETİMİN DEVAMLILIĞI İÇİN DÜZENLEME ŞART
Kemalpaşa Ovası'nda birçok arazinin bu sıkıntı nedeniyle parçalandığını ve aralarında anlaşamayan mirasçılar nedeniyle tarım yapılamadığını vurgulayan Gürcan şöyle devam etti, "Ovada birçok alan boş kalıyor. Neden? Arazi sahipleri anlaşılamadığı için. Ben bağ yapacağım, yerim belli değil, ziraat yapacağım, yerim belli değil, zeytin yapacağım, yerim belli değil. Mazot olmuş 6. 5 lira. Gübrenin torbası olmuş 130 lira. Telin metresi 2.5 lira iken olmuş 4. 5 lira. Ben bankalardan kredi alamıyorum. Nasıl üretim yapacağım. Hisseli tapu konusunun tarımın, üretimin, çiftçiliğin devamı için çözümü sağlanmalı."
FİNANSMANA ÇARE BULUNMALI
Ziraat Yüksek Mühendisi Ferdan Çiftçi de üretici Tayfur Gürcan'ın dile getirdiği sorunun önemine dikkat çekerek, "Üretici borç yükü nedeniyle artık üretemez noktaya gelmiş durumda. Borç yükünü taşıyamayacak çiftçilerimizin ülkemiz genelinde oranı yüzde 70' ler düzeyinde. Acilen finans yükü hafifletilmeli ve üretici kredi faizleri düşürülmeli. Aynı zamanda hisseli tapu konusu da çözümlenmeli. Ancak bu çözümde çiftçinin elindeki son arazilerin de el değiştirmesine neden olmayacak belki de ürün yazında ipotek mekanizması devreye alınmalı" ded