Türkiye'nin en önemli çam balı üretim merkezlerinden Muğla'da çam balı rekoltesinin hava şartları nedeniyle yüzde 40-45 oranında düştüğü açıklandı.
Çam balı üreticilerinin maliyetlerinin artması sonrası balın teneke fiyatında bir önceki yıla oranla aynı fiyattan tüccar tarafından alınmak istenmesi Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR), BALDER ve Muğla Ticaret Borsası Başkanlarının tepkisini çekti.
Muğla Bal Alıp Satanlar İhraç Edenler ve Paketleyenler Derneği Başkanı Fikret Çalca, bal üreticilerinin ürettikleri balı direkt üreticilere satış yapamadıkları için tüccarlara bağımlı kaldıklarını söyledi. Çalca, ”Üretici ürettiği balı istediği fiyata satamaması nedeniyle tüketici de raftaki ürünü üretici fiyatına oranla 3-4 kat daha pahalı satın alarak zarar görmektedir. Markalar arası yaşanan ve 3 katına varan fiyat farklarının anlaşılması mümkün olmayıp, tüketicinin de kafası karışmaktadır. Aynı bölgede üretilip, farklı firmalarca çiçek balı olarak piyasaya sürülen balların arasında yaşanan bu fiyat farkı, ürürün piyasadaki sirkülasyonunun da az olmasına sebep olmaktadır. 2015 yılı üretimi ballar üzerinden örnek verirsek, üreticilerden çam balını 7,5 TL’den, çiçek balını 8,5 TL’den alınırken, rafa geldiğinde 30 TL’yi aşmaktadır” dedi.
Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Başkanı Ziya Şahin ise, 2015 yılı çam balı üretim sezonunda Ağustos ve Eylül aylarındaki hava şartlarındaki değişim nedeniyle ve uzun süren samyelin Marcella Hellenica böceğinin yaşam süresinde azalış olduğunu açıkladı. MAYBİR Başkanı Şahin, “Böceğin yaşam süresinin kısalması nedeniyle çam balı üretiminde de yüzde 40-45’lere varan bir rekolte düşüşü yaşandı. 2015 yılında birliğimizin yaptığı maliyet çalışmalarında bir teneke balın arıcılarımıza maliyeti 245,74 TL’dir. Kilo bazında düşündüğümüz zaman 9,11 TL’dir. Bu maliyetlere işçilik dahildir. Eğer arıcılarımız işçiliği göz önüne almaz ise bir teneke bal 230 TL’dir ki bu da işletmelerin maliyetini karşılar. Aksi durumda arıcılarımızın ayakta kalması ve bu mesleği yürütmeleri mümkün değildir. Hal böyle ikin İstanbul’daki bir firmanın tavsiyesi ile maliyet belirlemesi Türkiye arıcılığına hakarettir. Tüm arıcılarımızın dik durmasını istiyoruz. Çam balının peşin teneke fiyatı 230 TL’den aşağı olmamalıdır. Tüm çam balı üretici üreticileri bu fiyat çerçevesinde toplanmaya davet ediyoruz” dedi.
İHA