'ÜRETİCİ PERİŞAN, SAHİPSİZ, ÇARESİZ'

21'inci Dönem Edirne Milletvekili Şadan Şimşek, çiftçilerin özel bankalardan kullandığı krediler karşılığı ipotek ettiği toprağı yaklaşık 715 bin dönüme ulaştığına dikkat çekerek, 'Bu işin sonu ne olacaktır?' diye sordu.

21'inci Dönem Edirne Milletvekili Şadan Şimşek, çiftçilerin özel bankalardan kullandığı krediler karşılığı ipotek ettiği toprağı yaklaşık 715 bin dönüme ulaştığına dikkat çekerek, 'Bu işin sonu ne olacaktır?' diye sordu.

Eski Milletvekili Şimşek yaptığı yazılı açıklamada, çiftçi ve üreticiler için 2016 yılının da emeğinin karşılığını alamadığı bir yıl olduğunu belirterek, şunları söyledi:

'Ürününü istediği ve açıklanan fiyata satamadı. Borcundan dolayı ürününü sattı. Şimdi fiyatlara baktığında sattığı üründen çok zarar ettiğinin, kendileri üzerinde oynanan oyunlara lanet okuyor. Bir taraftan her yıl artan borçları, bankaların kapılarında elindeki tapulara bakıp, 'hangisini ipotek vereyim?' veya 'ipotek verdiğim tarlaların fiyatı artmış mı?', 'yeniden banka eksper gönderip, bana ek kredi verir mi?' endişesini yaşamaktadır. Üreticimiz perişan, sahipsiz, çaresizdir.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan alacağı hayvancılık ve ürün destekleme fiyatlarının arttırılmasını, kredi borçlarının ertelenmesini, takipteki borçlarının yapılandırılmasını, icrada satışta bekleyen tarlalarının satışının durdurulma-sını, doğal afetten dolayı borç faizlerinin silinme-sini, yardımların verilmesini, ertelenmesini beklemektedir. Çiftçimiz yüksek sesle 'Nerede üretici birliklerimiz, ziraat odaları, seçmiş olduğumuz insanlarımız?' diye haykırmaktadırlar.

Acilen ilimizde çiftçi kuruluşları, çiftçilerimizin bankalara, tarım kredi kooperatiflerine borçlarını çıkartması gerekir. Çiftçimizin evinde ineği olmazsa, ineği de kalmışsa tabii,  geçimini sağlayamıyor. Süt parası, tavuğu var ise yumurta parasıyla kahveye çıkıyor. Köy kahveleri bile akşamları boş olmakta, kahveleri gezdiğinizde köylü çay parasını bile veresiye yazdırmaktadır. 

Köyde yaşayan anne babalar, şehir merkezin-de bulunan işten çıkartılan çocuklarına da bakmak zorunda kalmaktadır. Bir de rantçıların çiftçinin üzerine oynadığı oyunlarda eklenince ne yapaca-ğını bilememektedirler. 12 yılda her sektörde olduğu tarım ve hayvancılıkta bitmiş durumdadır.

Bu çiftçi kredi borcunu nasıl ödeyecek, ne yiyip, ne içecek bunun cevabını bilen var mı?

Bu gün çiftçimizin özel bankalara kredi borcu bulunmaktadır. Çiftçimiz bu borcunu nasıl ödeyecektir. Bu zamana kadar özel bankalar ilimizden 118 bin dönüm toprağı icra yolu ile devir aldılar. Bugün çiftçimiz özel bankalardan kullandığı krediler karşılığı ipotek ettiği toprak yaklaşık 715 bin dönümdür. Bu işin sonu ne olacaktır. İcra müdürlüklerinde dosyadan geçilmiyor. Bu durum böyle iken, ne gibi çalışmalar yapılıyor, çiftçimiz bunu merak ediyor. Başta iktidar olmak üzere, valimiz, ziraat odalarımız, siyasi partilerimiz bir araya gelip, bu soruna çözüm bulmak, çiftçimizin perişan, sahipsiz ve çaresiz durumdan çıkarmak zorundadırlar. Bu gidişe dur demek gerekir. Çiftçimizin can derdinden kurtarmak, rant kesimini de et derdinden bertaraf etmek gerekir.'

Hudut Gazetesi
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.