Sincan'da her yaz kurulan "Üretici Pazarı" bu yıl da hizmete girdi.
Katkısız, dalından yeni koparılmış sebze ve meyve almak isteyen Ankaralıların buluştuğu Sincan Belediyesi üretici pazarları büyük ilgi görüyor. Halk arasında "Köylü Pazarı" olarak da bilinen bu pazarlar haftada üç gün kuruluyor. Doğal ürünlere kolaylıkla ulaşılmasını sağlayan pazarlar bilinçli tüketicilerin de uğrak noktalarından biri haline geldi.
Bilinçli tüketici, sağlıklı yaşam, son yıllarda artan hormonlu ürün tartışmaları vatandaşın aklında soru işaretleri bırakırken Sincan Belediyesi, üreticiyi direkt tüketiciyle buluşturarak bu soru işaretlerini gidermeye çalışıyor. Köylerde üretilen ürünler Sincan Belediyesi'nin kurduğu köy ürünleri pazarlarında direkt tüketiciyle buluşuyor. Dalından yeni koparılmış sebze ve meyveler Sincan'daki üretici pazarı sayesinde sofralara geliyor. Salı, cuma ve cumartesi günleri kurulan pazarda; sebze ve meyveler toplandığı gün ya da toplandıktan en geç bir gün sonra tüketiciye sunuluyor. Küçük çapta üretim yapan üretici sertifikalı köylülerin kendi tarlalarında yetiştirdikleri ürünlerinin satıldığı pazarlar, bilinçli tüketicilerden büyük ilgi görüyor. Salı günleri Mevlana Mahallesi pazar yerinde, cuma günü Osmanlı Mahallesi pazar yerinde, cumartesi ise Yenikent pazarının yan kısmında üretici pazarı kuruluyor.
Ankaranın her yerinden büyük ilgi
Üretici pazarına sadece Sincanlılar değil, Ankara'nın dört bir yanında yaşayanlar büyük ilgi gösteriyor. Organik ürünlerin tüketiciyle buluştuğu köylü pazarı olarak da bilinen üretici pazarından alışveriş yapmak için binlerce vatandaş Sincan'a geliyor. Durumdan oldukça memnun üreticiler ise tüm Ankaralıları Sincan'a davet ediyor.
Katkısız olarak yetiştirdikleri ürünleri üretici pazarında satışa sunduklarını anlatan Mehmet Uslu, "Sincan Belediyemizin üretici köylülerimize desteği bizi çok memnun ediyor. Pazarda kendi ürettiğimiz doğal ve katkısız ürünlerimizi tüketiciyle buluşturuyoruz" dedi. Yenikent'te tarımla uğraşan Hülya Yıldırım da, "Burada sattığım bütün ürünleri kendi tarlamda yetiştiriyorum. Kendi ellerimle katkısız olarak yetiştirdiğim domatesi, biberi, patlıcanı, kabağı bu pazarda vatandaşlara sunuyorum" diye konuştu.
Kusursuz görünüm doğal değil
Doğal ürünle ilaçlı ürünü ayırt etmek çok kolay değil. Sincan üretici pazarlarındaki satıcılar vatandaşa bu konuda bazı püf noktaları da öğretiyor. En çok ilaçlamanın domates, salatalık, patlıcan ve fasulyede olduğunu ifade eden üreticiler, ürünler seçilirken özellikle şekline bakılmasını öneriyor. Kusursuz şekle sahip ürünlerin daha çok ilaca maruz kaldığını belirten üreticiler, şekle bakılmaması gerektiğinin altını çiziyor.
Vatandaşlar da üretici pazarında alışveriş yapmanın keyif verdiğini belirterek bu pazarlarda semt pazarlarına göre daha lezzetli ve hesaplı ürünleri bulabildiklerini dile getirdi. Üretici pazarını özellikle tercih ettiğini söyleyen ev hanımı Selma Bozkurt, "Marketlerden aldığımız hiçbir gıdaya güvenemiyoruz. Ancak üretici pazarındaki ürünlerin doğal olmasından dolayı rahatlıkla evime sokabiliyorum. Çocuklarımla beraber içim rahat bir şekilde tüketebiliyorum" dedi.
Doğal sebze ve meyve üretimini desteklediklerini söyleyen Sincan Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Tuna, "Pazarlar sayesinde hem üretici kazanıyor hem de vatandaşlarımız daha sağlıklı ürünler tüketiyor. Vatandaşlarımızın daha sağlıklı ürünler tüketmeleri için üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Pazarların bu denli rağbet görmesi bizleri de ziyadesiyle memnun ediyor" diye konuştu.
İHA