Mersin'in Silifke ilçesi Göksu Vadisinde üretimi yapılan ve Tarım Bakanlığından 33 N16 olarak tescillenmiş narı olan Silifke aşısı Keben narı, üreticisini bu kez üzdü.
Yağan yağmurların ardından narları çatlayan Silifke’nin Keben Mahallesi'ndeki nar üreticileri ürünlerinde yüzde 50 verim kaybı yaşadıklarını, bu yetmezmiş gibi birde hicaz narının fiyatının düşük olması nedeniyle keben nar fiyatlarını da etkilediğini belirtti.
Hasadına yeni başlanan narın kilosunun 1 lira ila 1 lira 50 kuruşu arasında satıldığını belirten Silifke Erik Üreticileri Birliği Başkan Vekili ve nar üreticisi Mustafa Göktaş, "Sofralık narımız bölgeye has bir üründür. Türkiye’nin her tarafına gitmediğinden ve havaların yağmasıyla birlikte gelen rüzgarın etkisiyle narlar çatladı. Şuanda bölgemizde yaklaşık 600-700 dekarlık bir alanda bin 500 ton civarında rekoltemiz var. Ancak plansız bir şekilde yapılan hicaz narının fiyatının düşük olması nedeniyle bizde bu ürünün fiyatını istediğimiz şekilde yapamıyoruz. 3-5 yıldır aynı fiyatlarda gidiyor. Birde en büyük handikabımız geç olgunlaşan bir meyve olduğu için yağmurların yağmasıyla birlikte poyrazın günlük sıcaklık farkı oluşturması ve bu nedenle narlar çatlamakta. Bu yıl yüzde 50 ye varan bir kaybımız var ancak biz bunu değerlendiriyoruz. Nar eksisi yapımında değerlendiriyoruz. Nar eksisi de bölgemizde oldukça talep gören bir gıdadır." dedi.
Nar fiyatlarındaki tutarsızlık nedeniyle yetkililerin konuya el atmalarını isteyen Göktaş ve üreticiler, "Narın fiyatının her yıl daha kötüye gitmesinin önüne geçilmelidir. Bu nar sofralık nardır ve özel bir lezzeti vardır. Yerken bile fark edilir ki çekirdekleri yumuşak ve içi suludur. Bu nedenle üreticinin desteklenmesi gerekiyor. Hicaz narının Türkiye’nin dört bir yanında satılmasından dolayı bizim narımızı da fiyatlarına olumsuz bir şekilde yansımaktadır." diye konuştu.
Son Dakika