DAP Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık Yatırım Havzaları Master Planı toplantısı yapıldı.
Kars İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda düzenlenen toplantıya, Proje Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Akif Örük, Kars İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, Şube Müdürü Dr. Adem Arancı, Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden Prof. Dr. Ali Rıza Aksoy, Prof. Dr. Muhammer Tilki ve Yard. Doç Dr. Asuman Kızıltepe, Ticaret Borsası Başkanı İsmet Çelik, Veteriner Hekimler Odası Başkanı Vargın Boy, Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme (TKDK)'dan İbrahim Halil Tüzel ve Sadık Serkan Aydın, Ticaret ve Sanayi Odası'ndan Ali Ekber Turan, Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Uğurhan Karadağ,İl Özel İdaresinden Ayşe Ulusoy, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünden Sadık Kurbanoğlu ve Damızlık Keçi ve Koyun Birliğinden Ali Gürbüz Sadıkoğlu katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, "Kars hayvan varlığı bakımından ilk beşteyiz. Ayrıca Kars 80 ile hayvan sevk eden konumdadır. Hayvancılık noktasında Doğu Anadolu Bölgesinde İlimiz lider durumdadır. İlimizin hayvancılığının derdini çekenler ve bu dertten çıkaracak olanlar yine bu ekiptir.İlimizde, et ve süt üretiminde verimlilik ile kalitenin artırılması ve bölgesel kalkınmayı sağlamaya yönelik olarak ekibimizin var gücü ile çalışmasını temenni ediyor, toplantıya katılımınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum" dedi.
Proje Koordinatörü Prof Dr. Mehmet Akif Örük, "Doğu Anadolu Bölgesinin kalkınması tarım ve hayvancılığın gelişmesi ile olacaktır. Bu proje ile Doğu Anadolu Bölgesinin haritasını çıkarmak, eksileri ve artıları nelerdir? bunları görmek ayrıca İl ve İlçe bazlı çalışmalar yapmak gerekmektedir. Bölgeye has spesifik projeler yaparak saha ziyaretleri ve analizleri yaparak, sivil toplum örgütleri ve üyelerinin sorunları araştırılacaktır" diye konuştu.
Ticaret Borsası Başkanı İsmet Çelik ise hayvancılıkta yaşanan bir takım sorunlar olduğunu ifade etti. Çelik, "Bunlar başlıca sayacak olursak yem sorunu, kesimhane sorunu, saman ithal edilmesi, hayvancılıktan geçim sağlayan insanların göç etmesidir. İşletmelere damızlık inek verilmesi ve 5 yıl satmama şartının konulması ile hayvan ırkının iyileştirilmesi sağlanabilir" şeklinde konuştu.
Toplantıda genel olarak hayvan ıslahı, bilinçli çiftçinin yetiştirilmesi ve eğitimler verilmesi, ahır şartlarının iyileştirilmesi, kooperatifçiliğin geliştirilmesi, 18-40 yaş arası genç çiftçilere projeyle destek verilmesi, tarıma dayalı faaliyetlerin desteklenmesi, organik tarımın yapılması konuları görüşüldü. Karşılıklı fikir alış-verişinde bulunuldu
haberler.com