Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker: "Bu sistem Türkiye'deki mobil uygulamaların kullanıldığı en büyük saha projesidir.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Ülkesel Tarım Envanteri Takip Sistemi'nin, Türkiye'deki mobil uygulamaların kullanıldığı en büyük saha projesi olduğunu belirterek, "Bugüne kadar 41 bin 106 köy ve mahallede veri girişi yapıldı. 2 bin civarındaki mahalle ve köyde de veri çalışmaları sürüyor" dedi.
Eker, Ülkesel Tarım Envanteri Takip Sistemi Bilgilendirme Toplantısında, bütün tarihsel süreçlerde var olan en önemli sektörün tarım olduğunu vurgulayarak, bu sektörün ekonomik, kültürel, sosyal hayatta etkinliğinin ve modasının geçmediğini söyledi.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın söylediklerine atıfta bulunan Eker, "Biraz önce sayın bakanımız zaman zaman tarımla ilgili, 'Etkinliği gözardı edildi' gibi söyledi. Tabii lineer tarih anlayışında böyle bir hatalı yoruma düşmek mümkün. Ama lineer tarih yorumu dışındaki yoruma baktığımızda tarım dün de önceki gün de bugün de ve yarın da insanlığın en önemli faaliyet alanıdır" diye konuştu.
Türkiye'nin tamamına ilişkin üretim tarım havzalarını belirlediklerini hatırlatan Eker, 32,5 milyon parsel tarım arazisinin envanterini tuttuklarını ifade etti.
Proje hakkında bilgiler veren Eker, yılda 2 defa Türkiye'nin tarım parsellerinin tamamının uydu görüntülerini aldıklarını dile getirdi.
Eker, 10 bin Tarımsal Yayımı Geliştirme Projesi (TARGEL) personelinin bu uydu görüntülerindeki parsellerde tek tek çalışmalar yaptığını ve hayvan varlığı, parsel büyüklüğü, işletme bilgileri, makine, ekipman bilgileri ve fotoğrafını, ellerindeki bilgisayarlarla sisteme kaydettiklerini, bilgilerin merkeze aktarıldığını söyledi.
Bugüne kadar 41 bin 106 köy ve mahallede veri girişi yapıldığını ifade eden Eker, 2 bin civarındaki mahalle ve köyde de veri çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.
Eker, sistemde 345 farklı tarımsal ürünün, 102 çeşit alet ve ekipmanın kayıtlı olduğuna dikkati çekerek, hayvancılık ile ilgili 9 ayrı veri grubu alanlarının bulunduğunu, türleri ayrı ayrı kaydettiklerini belirtti.
Veri kaydının yanı sıra çiftçilerin sorunları ve ihtiyaçlarının da bu yolla tespit edilebildiğini vurgulayan Eker, sistem ile geçici tarım işçilerinin sayısını 2 gün içerisinde alabildiklerini dile getirdi.
Merkezde 40 personelin olduğunu, bu sistemin 24 saat takip edildiğini ve sorunların anında değerlendirildiğini ifade eden Eker, "Bu sistem Türkiye'deki mobil uygulamaların kullanıldığı en büyük saha projesidir. 'Bilgi teknolojilerini Türkiye'de en iyi kullanan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığıdır' derken abartıda bulunmadım" ifadelerini kullandı.
"23,5 milyon hektar tarım alanında sayım yapıldı"
Geçen yıl hazirandan bugüne kadar alınan verilerle 23 milyon 570 bin hektar tarım alanında sayım yapıldığını, 23 milyon 425 bin hektar alanda ürünün varlığı tespit edildiğini bildiren Eker, 131 milyon 157 bin küçükbaş ve büyükbaş hayvanın sayımının gerçekleştirildiğini, ayrıca 3 milyon 173 bin 344 tarımsal ekipman tespit edildiğini kaydetti.
Tarımsal hasılayı 10 yıl içerisinde, 23 milyar dolardan 61 milyar dolara çıkardıklarına dikkati çeken Eker, "Türkiye, tarımsal üretim değeri açısından Avrupa'nın en büyük ikinci ülkesi haline geldi' dediğimiz zaman sanki birilerinin hoşuna gitmiyor" dedi.
İlerleyen günlerde tarımla ilgili bilgi teknolojilerinin kullanıldığı büyük bir projeyi açıklayacaklarını dile getiren Eker. bakanlığın çalışanlarının sessiz, sedasız çalışarak, soylu işler yaptıklarını ifade etti.
Eker, çalışanların Türkiye'nin asırlık sorunlarını çözdüklerini ifade ederek, "Sahadaki bu projenin esas kahramanları 10 bin TARGEL personeli, soylu taylar doğuran soylu atlar gibi sessiz sedasız bunları başarıyorlar" diye konuştu.
Konuşmasının ardından Eker, Konya'nın Selçuklu İlçesi Töbek Köyü'ndeki Çiftçi Kerim Fındık, Ziraat Mühendisi Aynur Kök ve Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar ile canlı bağlantı kurdu.
Ziraat Mühendisi Kök, uygulamalı olarak çiftçi Fındık ile yaptığı görüşmede, arazisinin ürün bilgilerini, hayvan sayısını, tarımsal makina sayısını, arazi büyüklüğünü elinde bulunan tablet bilgisayara girdi.
-"Tarımımızda adeta çığır açacak"
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da, ülke çapında tarımın envanterinin ortaya konmasının önemine değinerek, bu veriler doğru ve güvenilir bir şekilde ortaya konulmadan isabetli kararlar alınamayacağını ifade etti.
Bayraktar, sistemin, ülke genelinde, tarım işletmesi bazına kadar inerek, sağlıklı tarımsal istatistiklere ulaşılmasına imkan vereceğine dikkati çekti.
"Bu yönüyle sistem, tarımımızda adeta bir çığır açacaktır" diyen Bayraktar, projeyi, tarımda Cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden biri olarak gördüklerini söyledi.
Bayraktar, tarımın en önemli sorunlarından birisinin plansız, talebe uygun olmayan üretim, bu nedenle fiyat istikrarsızlığı ve pazarlama sıkıntısı yaşanması olduğunu dile getirerek, üründe fiyatın yükseldiğini gören çiftçinin bir sonraki yıl o alana yönelmesi nedeniyle ürün bolluğu ve dolayısıyla fiyatlarda aşırı düşüş yaşanabildiğini kaydetti.
Üretim planlamasının tarım açısından hayati önemde olduğunu ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti:
"Bu sistem, tarımın envanterini tam olarak ortaya koyacağı için, üretim planlamasına da imkan tanıyacak diye düşünüyorum. Ne kadar tarım alanımız olduğunu, hangi ürünlerin ekildiğini, ne kadarının nadasa bırakıldığını veya işlenmediğini sistem aracılığıyla görmemiz mümkün olacak. Buna göre, üretimin ne miktarda gerçekleşebileceğini daha ürün ekildiğinde aşağı yukarı tahmin edebileceğiz, buna göre çiftçimizi yönlendirebileceğiz, gerekli önlemleri alabileceğiz. Bu çiftçimiz için çok büyük bir kolaylık olacak. Plansız üretimden kaynaklanan zarara uğramasını önleyebilecek, üretim planlamasına imkan tanıyacak. Tarımımızın envanterini tam olarak ortaya koyacak bu sistem, hedeflere ulaşabilmemiz için büyük bir ihtiyaca da cevap verecek. Sistem aynı zamanda mühendislerin arazide, çiftçimizle birebir çalışmasını, onlara rehberlik etmesini sağlayacak."
Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek de takip sistemini canlı olarak sinevizyon ile uygulamalı olarak anlattı. Sistem ile personelin gerçek konumunun, hangi parsellere ilişkin kayıtları girdiğinin, ne kadar yol katettiğinin görülebildiğine işaret eden Küsek, sahadaki çalışanlar ile interaktif bilgi paylaşılabildiğine dikkati çekti.
Son Dakika