UCUZLAMAYAN KIRMIZI ET BEYAZA MECBUR BIRAKIYOR

Yüksek talebe yetişemeyen bazı üreticiler 6 ayda yetişmesi gereken tavukları 45 günde sofralarımıza getiriyor. Kırmızı etteki yüksek fiyatlar da tüketiciyi beyaz ete yöneltiyor. Greenpeace'in raporuna göre beyaz et sektörü 2022'ye kadar yüzde 80 daha büyüyecek.

Kırmızı etin giderek artan fiyatı nedeniyle, vatandaş tavuk etine yöneliyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın tavan fiyat uygulaması ile kırmızı et fiyatlarını düşürme çabasına rağmen  kasaplar bu fiyatın üzerine yüzde 25 fark koyarak satış yapıyor. Kıymanın kilosunun 40 liraya satıldığı noktada vatandaş haliyle tercihini tavuktan yana kullanıyor.

Öte yandan, yakın bir zamanda beklenen iklim krizi ve çevre kirliliği pek çok canlı türü için dünyayı yaşanmaz bir hale getirecek. Greenpeace'in hazırladığı raporda, endüstriyel hayvancılıkta kanatlı ve kümes hayvanları sektörünün payı beklenen iklim krizinin en önemli nedeni olarak görülüyor. Geçtiğimiz yüzyılın en büyük et üreticileri olan Avrupa ve ABD'de kişi başına et tüketiminde önemli bir değişiklik görülmezken, Hindistan ve Çin başta olmak üzere Asya ülkelerinde ve diğer bölgelerdeki gelişen ekonomilerde, beyaz et sektörünün 2022'ye kadar yüzde 80 oranında büyümesi bekleniyor. Türkiye kanatlı sektörü beyaz et ve yumurta üretiminde dünya sıralamasında ilk 10 içinde yer alıyor. Ülkede 25 yıldır, endüstriyel hayvancılık sektöründe en fazla büyüme gösteren sektör kanatlı hayvan sektörü. Son 10 yılda ise Türkiye, dünyanın ortalama 1,5 katı tavuk tüketir hale geldi.

HER SANİYE 35 TAVUK

Bir tavuğun sağlıklı şekilde yetişebilmesi için 4 ila 6 ay arası süre gerekiyor. Ancak günümüz tüketim toplumunda zarar etmemek amacıyla Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) ile tavuklar ortalama 45 günde yetişmiş oluyor. Başka bir deyişle, tavuk şirketleri üretimden kısmamak için halk sağlığını hiçe sayıyor. Giderek artan fiyatı nedeniyle kırmızı ete ulaşamayan vatandaş, sağlığı tehlikeye sokan tavuğa talim ediyor. Geçtiğimiz yıl Türkiye'de 2 milyon 114 bin kanatlı eti üretimi yapıldı. Bunun 1 milyon 982 binini piliç eti oluştururken, 55 binini hindi eti ve 77 bin adedini köy ve yumurta tavukları oluşturdu.

TÜİK verilerine göre Türkiye'de geçtiğimiz yıl ortalama 1 milyar 120 milyon adet tavuk kesildi yani ortalama olarak Türkiye'de her saniye 35 adet tavuk kesiliyor. Bu rakam 1995 yılından bu yana 5 kat artış gösterdi.

SEKTÖRDE SON DURUM

Türkiye'de kişi başına düşen kanatlı eti tüketiminin yüzde 95'ini piliç eti oluşturuyor.

Türkiye'de kişi başı yıllık ortalama tavuk eti tüketimi son 10 yılda dünya ortalamasının 1,5 katı üzerine çıktı.


Dünyadaki tahıl üretimi yapılan ekili alanların 1/3'ü hayvancılık endüstrisinin yem ihtiyacını karşılamak için gerçekleştiriliyor.

Dünyadaki mısır üretiminin yaklaşık 1/3'ü tek başına ABD tarafından gerçekleştiriliyor.

Etlik tavuk endüstrisinin ana yem hammaddesini soya oluşturur. Türkiye'de kayda değer bir soya üretimi yapılmadığı için tavukçuluk endüstrisi tamamen dışardan alınan genetiği değiştirilmiş (GDO) olarak üretilen soyaya bağımlı hale geldi.

DÜNYADA 'HELAL' SEKTÖRÜ 850 MİLYAR DOLARI AŞTI

Pek çok sektörü içinde barındıran 'Helal' pazarının dünyadaki büyüklüğü 850 milyar doları aştı. Türkiye'de 15 milyar dolara ulaşan helal gıda pazarı ise her yıl % 100 büyüyor.

Helal gıda pazarı büyümeye devam ediyor. Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, 'Gıdadan giyime, ilaçtan turizme kadar içinde pek çok sektörü barındıran helal pazarının dünyadaki büyüklüğü 850 milyar doları aştı" dedi. Helal gıda pazarı konusunda KTO olarak yaptıkları araştırmayı açıklayan Öztürk, Türkiye'de ortalama 15 milyar dolara yaklaşan helal gıda pazarının her yıl yüzde 100 büyüdüğünü belirterek, helal ürünlerin sertifikalı olarak üretilir hale gelmesiyle Türkiye'nin, küresel helal pazarının çok önemli ve aranan bir aktörü olabileceğine dikkati çekti.

350 TESİS BULUNUYOR

Konuyu turizm sektörü açısından değerlendiren Recep Altınok da gıda sektörünün yanı sıra tatil ve seyahat sektöründe dini duyarlılıkları gözeten 'helal turizm'e ilginin giderek arttığına değindi. Dünyada "helal tatil" hizmeti veren tesis sayısı 350 civarında iken, bunun 160'ının Türkiye'de olduğunu ifade eden Altınok, şöyle devam etti: 'Söz konusu turizmin yıllık parasal büyüklüğünün 5 yıl içinde 200 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Türkiye dışında helal tatilde özellikle Abu Dabi, Endonezya ve Malezya'da bazı girişimciler helal şehir oteller kategorisinde ciddi yatırımlar yapıyor. Otel sayısı bu destinasyonlarda gün geçtikçe artıyor.'

Karar
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.