"Bu yıl kurban döneminde hayvan fiyatlarının büyükbaşta 2 bin lira ile 11 bin 200 lira arasında, küçükbaşta ise 350 lira ile 1350 lira arasında değişeceğini tahmin ediyoruz" "Kurbanlık ihtiyacının ülke içinden karşılanacak şekilde bir üretimin yapılabilmiş olması gelecek açısından umut vermektedir"
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu yıl kurban fiyatlarının illere ve canlı ağırlığa göre değişmekle birlikte hayvan başına büyükbaşta 2 bin lira ile 11 bin 200 lira, küçükbaşta ise 350 lira ile 1350 lira arasında değişeceğini söyledi.
Bayraktar, TZOB Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, kurbanlık fiyatlarını, kurbanlık miktarını ve üreticilerin beklentilerini değerlendirdi.
Kurban Bayramı'nda et tüketiminin olağanüstü şekilde arttığını dile getiren Bayraktar, yüksek miktarda canlı hayvan talebinin çeşitli sıkıntıları da beraberinde getirdiğini ifade etti.
Bayraktar, bu talep karşısında üreticilerin zorlandığını, ulaşım, barınma ve kurban kesim alanı sağlama gibi sorunların baş gösterdiğini anlattı. Kurban Bayramı hazırlığının ciddi bir organizasyon ve çalışma gerektirdiğini kaydeden Bayraktar, bayramda Türkiye'de 2 milyondan fazla küçükbaş, 800 binden fazla da büyükbaşın kesileceğini belirtti.Kurbanlık fiyatları
Kurbanlık fiyatlarının, illere ve canlı ağırlığa göre farklılık gösterdiğine işaret eden Bayraktar, "Ziraat odalarımızdan aldığımız bilgilere göre, bu yıl kurban döneminde hayvan fiyatlarının büyükbaşta 2 bin lira ile 11 bin 200 lira arasında, küçükbaşta ise 350 lira ile 1350 lira arasında değişeceği, canlı ağırlık fiyatının da büyükbaş hayvanlarda kilogram başına 11-12 lira dolaylarında, küçükbaşta kilogram başına 12-13 lira civarında olacağı tahmin ediliyor" diye konuştu.
Bayraktar, kurbanlık fiyatlarının geçen yıla göre fazla artmadığını, kurbanlık hayvan sayısındaki artışın fiyatların maliyetin altında kalmasında etkili olduğunu söyledi.
Geçen yıl 851 bin 948 büyükbaş, 2 milyon 331 bin de küçükbaş olmak üzere yaklaşık 3,2 milyon kurbanlık kesimi yapıldığını anımsatan Bayraktar, bu yıl ise toplam 4 milyon 853 bin baş hayvanın bayramda kesilmek üzere ahırlarda ve kurbanlık satış merkezlerinde yerlerini aldığını kaydetti.
Bayramda kurbanlık hayvan sıkıntısı yaşanmayacağına dikkati çeken Bayraktar, şöyle devam etti:
"Bu yıl, geçmiş yıllardaki gibi kurbanlık ithal edilmemesi, üreticilerimizin ellerindeki hayvanları satması önemli bir durumdur. Böylesine önemli bir dönemde, onca ithalat söylemlerine rağmen, kurbanlık ihtiyacının ülke içinden karşılanacak şekilde bir üretimin yapılabilmiş olması gelecek açısından da umut vermektedir."
- Et ve Süt Kurumunun hayvan alımı
Bayraktar, Et ve Süt Kurumunun (ESK) bu sene de bayram sonrasında üreticilerin satılamayan hayvanlarını uygun fiyata alacağını belirterek, ESK'nın bir müdahale kurumuna dönüştürülmesinin piyasa istikrarı için önemli olduğunu dile getirdi.
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Bayraktar, kasaplardaki et fiyatlarının artış sebebinin sorulması üzerine, hayvanların kurbanlık olarak ayrılması nedeniyle fiyatlarda değişiklik olabildiğini ancak yem fiyatlarındaki artışa rağmen hayvan fiyatlarının makul düzeyde bulunduğunu ifade etti.
Bayraktar, İslam dünyasının sıkıntılı bir süreçten geçtiğini belirterek, Kurban Bayramı'nın barış ve huzura vesile olmasını diledi. - Ankara
Son Dakika