TUZA DAYANIKLI GIDA TOHUMLARI

Tarım arazilerinde sulamadan kaynaklanan tuzlanma toprakları olumsuz etkileyerek verimsiz hale getirebiliyor

 Tazmanya Üniversitesi’ndeki araştırmacılar topraktaki yüksek tuz oranına dayanıklı gıda tohumlarının geliştirilmesinde önemli bir adım attıklarını ve bunun gıda güvenliğine yönelik bazı sorunları çözebileceğini  söylüyor.  Uzmanlara göre, tarım arazilerinde tuz seviyesinin yükselmesinden dolayı Dünya’da bir dakikada yaklaşık 3 hektarlık ekim alanı kaybediliyor.

 Bitkilerin tuzluluk oranlarını takip ederek araştıma yapan Tazmanya Üniversitesi’nde Profesör Sergey Shabala günümüzde tarıma gerçekten hiç uygun olmayan alanları bile ekilebilir araziler seviyesinin ötesine taşımaya ihtiyacımız olduğunu belirtirken bunu başarmak için ise bir çeşit gen değiştirme yöntemi kullanarak tuz oranının fazla olduğu topraklarda yetişen dayanıklı gıda tohumları üretmeye çalışıyor.

 Sonuç olarak bilim adamları ve araştırmacılar tuzlu bataklık alanlarda dahi gıda ürünleri yetiştirilebileceğini veya tuzluluk oranını yüksek seviyelerde olan maden endüstrisi atık suları gibi su kaynaklarının dahi tarım ürünlerini sulamada yakında kullanılabileceğini düşünüyorlar.

 

                                                                                                                        Hayal Senem Sayan

Euronews
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.