TÜTÜNDEN BİODİZEL YAKITI YOLDA

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) tarafından yürütülen, Tarımsal Araştırma Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın desteklediği projelerin açılış tanıtım toplantısı OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapıldı.

Tanıtım toplantısına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevilhan Mennan, Bafra Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Ali Kemal Ayan, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Kibar Ak, TAGEM temsilcisi Hüseyin Akyol, proje araştırmacıları ve danışmanları, sektör temsilcileri ile çiftçiler katıldı.

“Ülkemizde Tütün Bitkisi Tarla Atıklarının Bioenerji ve Hayvan Yemi Amaçlı Kullanım İmkanlarının Araştırılması” konulu projeyi, aynı zamanda proje yürütücüsü olan Prof. Dr. Ali Kemal Ayan tanıttı. Ali Kemal Ayan, Türkiye’de ciddi miktarda üretim alanına sahip tütünü, taşıdığı endüstriyel ve istihdam potansiyeli açısından önemsediklerini belirterek tarlada kalan tütün bitkisi atıklarının değerlendirilmesi hususunda yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Ayan, projeyle ilgili olarak Türkiye’de tütün tarımının yoğun yapıldığı yerlerde tespitler yaparak geniş kapsamlı bir çalışma yürüttüklerini söyledi.

Ayan sözlerine şu şekilde devam etti: “Türkiye’de tütün bitkisinin tarlada kalan atıklarını, Bioenerji ve hayvan yemi amaçlı kullanım imkanlarının araştırılması projesinde temel amacımız, türün gibi kırsal arazilerde yetişen bir bitkinin kendi yapraklarının dışında kalan sap ve tohumlarını da ekonomiye kazandırarak da kırsal kalkınma aracı kılmak istiyoruz. Buradaki temel amacımız tütün üreticilerimizin tütün yaprağını sattıktan sonra kalan saplarından da biokütle yani yakıt olarak faydalanabilir miyiz diye bir araştırma içerisindeyiz. Bu yakıt olarak faydalanma belet ve presleme usulü ile briket yaparak bunların odun gibi yakacak olarak kullanılma imkanlarını araştırıyoruz. Aynı zamanda yine tütün bitkisinin kullanılmayan tohumlarından biodizel yapmak istiyoruz. Çünkü tütün bitkisinin tohumlarında nikotin yoktur. Tohumda yüzde 30-35 oranında yağ vardır. Bu yağı sanayi yakıtı amaçlı biodizel yapacağız ve kalitesine bakacağız.

Aynı zamanda yine bu tütün tohumlarından ülkemizin hayvan yemi açığı çok fazla olduğu için bundan hayvan yemi yaparak hayvan yem kalitesine bakacağız. Bütün bunları yapıp başardığımız zaman tütünün yaprakları kırıldıktan sonra kalan sapı ve tohumlarından yine çiftçimize yeni ürün yeni destek ve yeni katma değer getirecek. Yani Bafra tütün çiftçisi veya tütün üreten bütün Türkiye’deki çiftçiler tütün yapraklarını sattıktan sonra saplarını da satabilecekler, tohumlarını da satabilecekler ve bunların her birinden ciddi anlamda bir gelir elde edebilecekler. Kırsalda olan bu ürünü kırsal kalkınmaya çok önemli katkı sağlayacağını aynı zamanda bu atıklarla yemlenebilir enerji kaynaklarınızı geliştireceğimizi ve hayvan yem açığımızı ciddi anlamda kapatacağımıza inanıyoruz. Tütünün şu ana kadar ki zararlı hallerinden şimdi faydalı yemlenebilir ve kırsal kalkınmaya katkısı olan bir noktaya getireceğiz.”

Analiz Haber Ajansı
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.