Tut İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak sürdürülebilir yaşam, verimli ve temiz toprak için kadın çiftçiler solucan gübresi (vermikompost) üretimi gerçekleştiriyor.
Tutlu kadınlar Adıyaman içerisinde organik tarımın yoğun yapıldığı Tut ilçesinde tarımsal modeline uygun olan solucan gübresi üretiliyor.
Solucan gübresi üretiminde örnek çalışmaları olan Kayseri İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile yapılan görüşmeler neticesinde Tut ilçesinden 2 kadın çiftçi uygulamalı eğitim aldı.
Tut Kaymakamı Mehmet Aksu'nun destekleriyle Kayseri'de solucan gübresi üretimi konusunda eğitim gören kadın girişimciler 3000 solucan ile deneme üretimine geçti.
Son yıllarda ülkemiz genelinde yaygın olarak üretilmeye ve kullanılmaya başlanılan solucan gübresi, çeşitli organik atıkların bazı toprak solucanları tarafından sindirilmeleri sırasında kompostlaştırılması sonucu elde edilen ve tarımsal endüstride organik gübre ve toprak düzenleyici olarak kullanılıyor.
Kaymakam Mehmet Aksu, eğitilmiş özgüveni arttırılmış ve yeni üretim teknikleri öğretilmiş kadın üreticiler ürettikleri gübre ile kendi bahçelerinde organik gübre kullanarak diğer kadın üreticilere bu gübrenin üretimi ve faydaları konusunda örnek teşkil edeceğini söyledi.
Solucan sayısındaki artışla beraber yeni yaşam alanları oluşturulması ve kapasite artırımı için kadın girişimciler, Bakanlığın hibe programlarından ve KOSGEB projelerinden desteklenmeleri sağlanacak.
İHA