Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Ar-Ge Destek Programları kapsamında desteklenen "Turunçgillerde İhracat Yapısının Hedef Ülkeler Açısından İncelenmesi ve İhracat Desteklerinin Uluslararası Rekabet Gücüne Etkilerinin Değerlendirilmesi Projesi" başladı.
Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Genel Sekreterliği'ndeki tanıtım toplantısında, projeyi Çukurova Üniversitesi koordinatörlüğünde, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü ile yürüteceklerini söyledi.
Kaçmaz, projeyle turunçgillerde uluslararası rekabetçiliğin arttırılması amacıyla başta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olmak üzere ilgili diğer kurum ve kuruluşların politika oluşturma ve sektörde yaşanan sorunlarla ilgili stratejiler geliştirmesine imkan sağlanabileceğini ifade etti.
Turunçgil sektörünün 2023'e hazırlandığını aktaran Kaçmaz, Türkiye'nin yaş meyve sebze üretim ve ihracatında en önemli grubu turunçgillerin oluşturduğunu belirtti.
Kaçmaz, Türkiye'nin turunçgil ihracatında küresel bir oyuncu olduğunun altını çizerek şöyle devam etti:
"Bu proje kapsamında yaş meyve sebze ihracatçı birliklerine kayıtlı turunçgil ihracatçılarının sektörde yaşadıkları sorunlar belirlenerek çözüm önerileri ortaya konulacak. Bununla birlikte turunçgillere uygulanan tüm destek kalemleri incelenerek belirtilen desteklemelerin etkileri tespit edilecek. Uluslararası rekabet gücünün artmasını sağlamak amacıyla politika ve duyarlılık analizleri yardımıyla verilen her bir destek kalemi için alternatif senaryolar oluşturulacak. Bu projenin tamamlanmasıyla Ulusal Turunçgil Konseyi bilimsel verilere dayalı stratejik önerilerde bulunabilecek ve bu doğrultuda stratejik çalışmalarını sürdürecek."
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Ekonomi ve Politika Araştırmaları Daire Başkanı Muhammet Demirtaş da Türkiye'nin önemli bir turunçgil üreticisi olmasına rağmen ihracatın halen istenilen seviyede olmadığını belirtti.
Bulunulan coğrafi konum itibariyle turunçgil üretimi ve pazarlanması açısından da avantajlı olunduğunun altını çizen Demirtaş, şöyle devam etti:
"Son 10 yıla baktığımızda turunçgil üretimi dünyada yaklaşık yüzde 18, Türkiye'de ise yüzde 40 civarında artış göstermiş. Bu artışta üretim alanlarının çoğalmasının yanı sıra ağaçlardaki verim de etkili oldu. Burada da yeni geliştirilen çeşitlerin devreye girdiğini görmekteyiz. Artan bu üretime bağlı ihracat imkanlarının artırılması ve pazarlanması konusunda bazı çalışmaların yapılması gerekiyor. Sektörün önündeki engellerin kaldırılması ve sektörün ultrasonunu çekmek, önünü açabilecek politikalar oluşturmak için bu projeye destek veriyoruz."
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Bostan Budak da proje kapsamında öncelikli olarak Türkiye'de turunçgil ihracatı yapan firmalar ile görüşülerek sektörün sorunlarının ve çözüm önerilerinin ortaya konulacağını bildirdi.
Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürü Davut Keleş de Türk tarımına yön verecek Ar-Ge çalışmaları yaparak sektöre katkı vermeyi sürdüreceklerini söyledi.
Son Dakika