TURUNÇGİLLERDE ALTERNARİA İLE MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Turunçgillerde verimi ciddi derecede düşüren Alternaria Hastalığı ile en etkin yöntem ari ve yüksek kaliteli tohum kullanmaktır. Ayrıca bitki kalıntılarını yok etmek etkili bir mücadele sağlar.

Alternaria türü özellikle turunçgillerde ve çoğu bitkide görülen bir mantar hastalığıdır. Alternaria asklı mantarların bir cinsidir. Alternaria türleri başlıca bitki patojenleri olarak bilinirler. İnsanlarda alerjiye sebep olurlar. Bunu kapıların içlerinde çoğalarak ve Alerjik rinite veya bazen astıma sebep olan hiperhassas tepkiye sebep olarak başarırlar. Alternaria dünyada pekçok bitki türünde hastalık yapmaktadır. Ergin bitkilerde hastalık köklerle birlikte kök boğazında ve gövdede görülür.

çiftçilik

HASTALIK BELİRTİLERİ

Bu Alternaria türleri, daha yaşlı dokularda görülen ve genellikle küçük, dairesel lezyonlar halinde başlayan yaprak lekelerine neden olur. Bu lezyonlar genişleyerek, sarı halelerle iç içe halkalar oluşturur. Lezyonların merkezi düşerek, yapraklarda saçma deliği gibi bir görünüm oluşturabilir veya koşulların uygun olması halinde siyah bir spor tabakasıyla kaplanabilir. Bu mantarlar, kotiledon ve hipokotillerde siyah çizgiler halinde görülen belirtilerle fideleri enfekte edebilir ve çökmeye neden olabilir. Alternaria spp. lahana baş kısımlarının tabanını da enfekte eder ve ayrıca karnabahar ve brokoli baş kısımlarının kahverengileşmeye neden olarak, ürünleri pazarlanamaz hale getirir. Tohum üretimi sırasında çiçek demetleri enfekte olabilir ve tohum kalitesini olumsuz etkileyebilir.

HASTALIĞIN GELİŞME KOŞULLARI

Bitki kalıntıları genellikle primer enfeksiyon kaynağıdır. Cruciferae familyasına ait yabani otlar da bu mantarları barındırabilir. Alternaria türleri tohumla taşınabilir. Alternaria spp. konidyumu rüzgar ve suyla yayılır. Bitki yüzeylerindeki serbest nem ve 20-27°C (68-81°F) arası sıcaklıklar hastalığın gelişimini kolaylaştırır.

MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Bu Alternaria türlerinden ari yüksek kaliteli tohumlar kullanın. Hastalığı yönetmeye yardımcı olmak amacıyla bitki kalıntılarını yetiştirme ortamlarından uzaklaştırın, ürün rotasyonu uygulayın ve yaprak fungisitleri kullanın.

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.