TURŞULUK SALATALIK HASADI RÖTARLI BAŞLADI

Çubuk ilçesinde turşuluk salatalığın hasadına başlandı.

İlçe Ziraat Odası Başkanı Orhan Gülle yaptığı açıklamada, bu yıl 11'incisi düzenlenecek Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali'nde satılmak üzere salatalık yetiştirdiklerini söyledi.

Olumsuz hava koşullarının hububatta olduğu gibi salatalık üretimini de olumsuz etkilediğini anlatan Gülle, "Ama son günlerde havaların sıcak gitmesiyle salatalık üreticisinin yüzü güldü ve bugün salatalık hasadı başladı. Önümüzdeki Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivaline turşumuzu yetiştireceğiz. Biz üreticiler olarak salatalığı yetiştirdik, bundan sonra iş turşuculara kalmış" şeklinde konuştu.

Turşuluk salatalıkların boyutlarına göre fiyatlarının belirlendiğini belirten Gülle, "Salatalıklar 0-1, 2-3 gibi numaralandırılıyor. Mesela 0-1 numara 2 liraya alıcı bulmakta ve numarası büyüdükçe de fiyatı düşmektedir" diye konuştu.

Çubuk Turşucular ve Yaş Sebze, Meyve Üretim Kooperatifi Başkanı Hasan Hüseyin Benli de bu yıl hasadın rötarlı yapıldığını ifade ederek, ilçede yaklaşık 4 bin dekar alanda salatalık ekimi yapıldığını kaydetti.

Salatalık hasadının sektöre ve ilçeye hayırlı olmasını dileyen Benli, şöyle konuştu:

"Yaklaşık 4 bin dekarlık alanda salatalık, yaklaşık 3 bin 500 dekar alanda domates, bin dekara yakın da biber ekimi yapıldı. Bu yıl mevsim normallerinin üzerinde olan yağışlar ve bazı hastalıklar nedeniyle sebzede verimin az olduğu görülüyor. Ancak yine de buna şükür, inşallah iyi bir sezon olur. Çubuk turşusunun hammaddesi olan salatalığın yüzde 80'ine yakını Çubuk'ta yetiştiriliyor."

Üretici Hüseyin Kür ise 17 senedir sebze yetiştirdiğini belirterek, her geçen gün maliyetlerin arttığını ifade etti. Ürünlerini istedikleri fiyata satamadıklarından yakınan Kür, "Ürettiğimiz sebzeyi bu seneye kadar Ankara'da istediğimiz pazarda satabiliyorduk. Bu sene ürünlerimizi satamıyoruz. Yeni yeni ürün almaya başladığımız için verim henüz belli olmuyor. 28 dönüm salatalık ektim. Henüz fiyatları belli değil ve net bir fiyat açıklanmadı. Ayrıca işçi maliyetleri çok yüksek" değerlendirmesinde bulundu.

Çubuk'a çalışmak için Şanlıurfa'dan ailece geldiklerini ve 36 lira yevmiye aldıklarını ifade eden İsmail Yılız da "Bize çavuşların kesintisinden sonra 32-33 lira para kalıyor. Suriyelileri getirdiler yevmiye 50 lira iken şu anda 30 liraya kadar düştü" diye konuştu.

Türkiye'nin turşu ihtiyacının önemli bir bölümünün karşılandığı Çubuk'ta, çiftçilerin bir kısmı geçimini salatalık üretiminden sağlıyor. Çengelköy bademi de denilen salatalıkların 1950 yılından bu yana yetiştirildiği Çubuk'ta, yıllık 15 bin ton civarında turşuluk salatalık hasadı yapılıyor.

Haberler.com
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.