Genel Müdür Bilal Dikmen, günümüz itibarıyla su fakiri olmayan ülkemizin su stresi altında bir ülke olduğuna dikkat çekerek, "Hatta yapılan birçok araştıramaya göre, yakın bir gelecekte su kıtlığı yaşayan bir ülke durumuna gelmemiz muhtemel" diye konuştu.
Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğünden su kıtlığı uyarısı geldi. Genel Müdür Bilal Dikmen, günümüz itibarıyla su fakiri olmayan ülkemizin su stresi altında bir ülke olduğuna dikkat çekerek, "Hatta yapılan birçok araştıramaya göre, yakın bir gelecekte su kıtlığı yaşayan bir ülke durumuna gelmemiz muhtemel" diye konuştu.
Dikmen, Su Yönetimi Genel Müdürlüğünce Ağustos 2017'de başlatılan Seyhan ve Ceyhan havzaları kuraklık yönetim planlarının hazırlanması projesinin kapanışı dolayısıyla Adana'da bir otelde düzenlenen toplantıda, dünyada kullanılabilir su kaynaklarının hızla azaldığını belirtti.
Dünyada nehir ve göl gibi su kaynaklarının, toplam tatlı suyun yüzde 1'ini oluşturduğunu anlatan Dikmen, bunun da dengeli dağılmadığına işaret etti.
Türkiye'nin su potansiyeline değinen Dikmen, şunları söyledi: "Ülkemizde kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarı bin 365 metreküptür. Nüfus artışı ve sanayileşme hızı göz önüne alındığında 2040 yılında bu miktarın bin 120 metreküplere kadar düşeceği öngörülmektedir. Bu verilere göre, ülkemiz günümüz itibarıyla su fakiri olmamasına rağmen su zengini bir ülke de değildir. Su stresi altında bir ülkedir. Hatta yapılan birçok araştırmaya göre, yakın bir gelecekte su kıtlığı yaşayan bir ülke durumuna gelmesi bile muhtemeldir."
BÖLGELERE GÖRE YAĞIŞ FARKLILIKLARI
Dünyanın yarı kurak bölgesinde bulunan Türkiye'de, bölgelere göre yağışın farklılık gösterdiğini belirten Dikmen, "Taşkın riskinin etkin yönetilebilmesi için konuyu havza bazında bütüncül yaklaşımla ele almaya başladık. Bu kapsamda taşkın yönetim planlarının hazırlanması projelerine 2013'te başlandı. 11 havzada taşkın yönetim planı tamamlandı. 12 havzada da çalışmalarımız devam ediyor. Tüm havzalarımız için taşkın yönetim planlarının 2021'e kadar tamamlanması hedefleniyor." diye konuştu.
AA