Trakya Birlik Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Kocabıyık, Türkiye'nin ham yağ açığının yüzde 60 seviyelerine çıktığını belirtti.
Kocabıyık, Balıkesir Bandırma ilçesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye’de hızlı nüfus artışı ve kişi başına artan tüketim sonucu bitkisel yağ tüketiminde sürekli artış gözlendiğini dile getirdi. Kocabıyık “Ancak artan nüfus ve buna bağlı olarak kişi başına tüketimin artması sebebiyle yağ üretimi tüketimi karşılayamamakta, giderek artan yağ açığı ithalat yoluyla giderilmektedir.” dedi.
Türkiye'nin ham yağ açığının arttığına dikkat çeken Kocabıyık, "Ayçiçeği üretimi bu yıl 900 bin tona kadar düştü. Önceki senelerde 1,5 milyon tona kadar çıkmıştı. Türkiye'nin ham yağ açığı yüzde 50'lerden yüzde 60 seviyelerine çıktı. Tüketim artıyor, üretim düşüyor. Bunun sebebi ise yağ bitkileri üretimiyle ilgili istikrarlı bir planlamanın olmaması, mevcut üretim potansiyelinden yeterince yararlanılmamasıdır” ifadelerini kullandı.
Kocabıyık, üretimin arttırılması için bilinçlendirme ve desteklemelerin arttırılması gerektiğini sözlerine ekledi.
Türk Tob