Türkiye'nin yılda 16 milyon ton kaba yem açığının olduğunu belirten Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. İlknur Ayan, tescil ettirdikleri 'ülkem' yemlik börülce çeşidinin Türkiye'nin kaba yem açığının azaltılmasına büyük katkı sağlayabileceğini belirtti.
Türkiye'nin ilk yerli börülce çeşidini tescil ettiren Prof. Dr. İlknur Ayan, Türkiye'nin yıllık 16 milyon ton kaba yem açığının olduğunu ve ülkem börülce çeşidinin bu açığın kapatılmasında önemli katkı sağlayabileceğini belirtti. Türkiye'de yaz döneminde yetiştirilebilecek tek yıllık baklagil yem bitkisinin olmadığını vurgulayan Ayan, özellikle buğday yetiştirilen alanların arkasından yazlık olarak bu tip bitkilerin yetiştirilebileceğini söyledi. Ayan, "Sağlıklı beslenmede önemli rolü bulunan et ve süt gibi temel gıdaların fiyatlarının toplumun bütün kesimlerinin ulaşabileceği sınırlarda tutulması için yeterli ve kaliteli kaba yem üretiminin çok önemli olduğunu vurguladı. Ancak Türkiye'de kaba yem üretim maliyetleri çok yüksek seviyede ve kaba yem üretimimizin ihtiyacımızı karşılamada yetersizdir. Uygulanan destekleme programlarının da katkısıyla, son yıllarda artışlara rağmen, hala önemli miktarda kaliteli kaba yem açığı bulunmaktadır. Yem bitkileri ekim oranını daha üst düzeylere çıkarabilmek için, var olan
lara ek olarak, yeni uygulamalar devreye sokulmalıdır" dedi.
"Hem 1. Ürün Hem 2. Ürün Olarak Yem Bitkisi Amaçlı Yemlik Börülce Yetiştirilebilir"
Börülcenin, genellikle insan ve hayvan beslenmesinde, ayrıca bol vejetatif (yaprak, kök ve gövdeleri) aksam oluşturduğu için yeşil gübre bitkisi olarak kullanıldığını belirten Ayan, "Hayvan beslenmesinde yeşil ve kuru ot, silaj ve kuru taneleri kullanılmaktadır. Yem bitkileri üretiminde yazlık tek yıllık baklagil yem bitkisi ve biçildikten sonra yeniden büyüme özelliği ile oldukça büyük öneme sahiptir. Ülkem börülce çeşidi, Orta Karadeniz Bölgesi'nde yalnız ve karışık olarak yetiştirilebilir. Yalnız ekimleri daha çok yeşil/kuru ot, karışık ekimler ise silaj amaçlı yapılabilir. Yaptığımız çalışmalar sonucunda, börülce bitkisi kuruduğunda sapları sağlam olduğu için kırılmamakta, yaprakları çok fazla ufalanıp dökülmemekte ve kuru otta meydana gelen fiziksel kayıplar az olmaktadır. Silaj için mısır bitkisi ile karışık ekimi yapılabilmekte ve protein içeriği yüksek kaliteli silaj elde edilebilmektedir. Bölgemiz tarım sistemi içerisinde hem 1. ürün hem 2. ürün olarak yem bitkisi amaçlı börülce yetiştirilebilir. Özellikle organik üretim yapılacak alanlarda, bitkinin baklagil oluşu ve toprağı ıslah edici özelliği nedeniyle ekim nöbeti sisteminde önemli bir yere sahiptir" diye konuştu.
"Kaliteli Kaba Yem Açığını Azaltmak Zorundayız"
Ekonomik hayvan beslemenin yüzde 60-70 girdisini kaba yemlerin oluşturduğunu vurgulayan Ayan, "Kuru ot, yeşil ot, silaj gibi yemler kaba yem olarak isimlendiriliyor. Kaliteli kaba yem açığını azaltmak zorundayız. Yazlık ara ürün olarak yetiştirebileceğimiz ara ürün bitkileri börülce ve soya gibi bitkilerdir. Ülkem börülce çeşidi, Türkiye'de toplanan genotiplerden geliştirilmiş ilk yemlik börülce çeşidi. Ülkemizde bunun dışında yemlik börülce çeşidi yok. Türkiye'nin hayvan beslemede ciddi bir kaba yem açığı var. 45 milyon ton kaba yem üretimimiz var ama yaklaşık 16 milyon ton kaba yem açığımız var. Kaba yem açığını tarla tarımı içerisinde yem bitkileri yetiştirme oranını artırarak bu açığı azaltmamız lazım. Yem bitkileri tarımını tarla tarımı içerisinde artırmak için, buğday yetiştirilen alanların arkasından yazlık yetiştirebileceğimiz bu tip bitkileri kullanmak zorundayız. Ülkem kaba yem açığının azaltılmasına katkı sunabilecek bir bitki. Ülkem bitkisini tescil ettirdik. Şu anda herhangi bir yerde tohum satışı yok. Fakat bazı şirketlerle anlaşabilirsek vatandaşa bu yoldan ulaştırabiliriz" şeklinde konuştu.
İHA