TÜRKİYE`NİN EN BÜYÜK ÇİFTÇİ AİLESİ MİLLETİN EVİNDE

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliğinin 11. Genel Kurulu öncesi "Türkiye'nin En Büyük Çiftçi Ailesi Buluşması" Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapıldı.

"Yardımlaşma ve dayanışma kültürümüzün özü"

Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen ve Türkiye'den dört bir yanından gelen çiftçilerin katılımıyla düzenlenen "Türkiye'nin En Büyük Çiftçi Ailesi Milletin Evinde" etkinliğine katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yardımlaşma ve dayanışmanın bizim kültürümüzün mayasında ruhunda özünde olduğunu söyledi. Erdoğan, "Ahilik müessesesi asırlar boyunca bu milleti hem maddi hem manevi olarak ayakta tutmuştur. Anadolu'da teknolojik aletlerin olmadığı o zor dönemlerde işler asırlar boyunca imece usulüyle yapılmıştır. Tarlalar bu şekilde kaldırılmış, harmanlar bu şekilde sürülmüş ihtiyaçlar bu şekilde karşılanmıştır. Çiftçilerimize hizmet için kurulan ve 1863 yılından beri faaliyet gösteren Tarım Kredi Kooperatiflerimizde bu anlayışın, işbirliğinin, bu dayanışmanın ürünüdür. Tarım Kredi Kooperatifleri gönüllü katılıma, demokratik denetime, işbirliğine ve toplumsal sorumluluğa dayalı hep daha iyisini gerçekleştirmek için çalışan yapısıyla çiftçilerimize hizmet veriyor. Bugün bu kuruluşumuz binlerce kooperatifi yüz binlerce ortağıyla ülkemizin en büyük çiftçi kuruluşu durumundadır" ifadelerini kullandı.

"5 milyar lira destekleme ödemesi yaptık"

"Ortaklarından değerinden aldığı ürünleri tüketiciyle de buluşturan tarım kredi kooperatiflerimiz geçtiğimiz haftalarda hayata geçirdiğimiz tanzim satış uygulamasının da ana tedarikçisidir" diyen Erdoğan, "Üreticilerimizin girdilerinin önemli bir bölümü birliğimizce karşılanıyor. Birliğimiz geçtiğimiz yıl çiftçilerimize 2 milyar 100 milyon liralık gübre, yaklaşık 2,5 milyar liralık yem, 1 milyar 250 milyon liralık motorin, 550 milyon liralık tohumluk, 400 milyon liralık tarım aleti ve makinesi 300 milyon liralıkta kömür satışı yaptı. Toplamda 8 milyar lirayı bulan bu satış rakamıyla çiftçimize her alanda destek olundu. Ortaklarının tohum, gübre, mazot, ilaçlama, sulama sistemleri, sera ürünleri, fide, fidan gibi ihtiyaçlarını karşılayan birliğimizin geçtiğimiz yıl bunun için açtığı kredi rakamı tam 9 milyar liradır. Çoğunluğu ayni olmak üzere birliğimizin her bir ortağına kullandırdığı kredi ortalaması ise 19 bin liradır. Kırsal kalkınma projelerinden en çok yararlananlardan da yine birliğimiz üyesi kooperatiflerdir. Birliğimizin önümüzdeki dönemde de çiftçilerimizin yanında yer almayı sürdüreceğine inanıyorum. Bizde hükumet olarak çiftçilerimizi desteklemek için her türlü çabayı gösteriyoruz. 2019 yılı destekleme ödemelerini hızla gerçekleştiriyoruz. Yılın ilk 2 ayında çiftçilerimize 5 milyar liralık destekleme ödemesini yaptık" açıklamasında bulundu.

"3 milyar 716 milyon liralık destekleme ödemesi yapacağız"

Mart ayında yapılacak desteklerinde müjdesini veren Erdoğan, "Mart ayı içerisinde alan bazlı desteklerde 2 milyar lira buzağı desteklerinde 730 milyon lira diğer hayvancılık desteklerinde 198 milyon lira yem bitkileri desteklerinde 80 milyon lira ve sulama elektriği sertifikalı tohum gibi diğer hususlarda da 148 milyon lira olmak üzere toplam 3 milyar 716 milyon liralık destekleme ödemesi yapacağız. Böylece yılın ilk 3 ayında çiftçilerimize üreticilerimize 8 milyar 777 milyon liralık bir desteği sağlamış olacağız. Tüm bu destek ödemelerinin üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.

Büyük bir ailenin buluşması

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Üretimin tüm aşamalarında etkinliğin artması için tarım sektörüne emek veren çiftçilerin birlikte hareket etmeleri artık bir tercih meselesi değil, bir gereklilik, hatta bir zorunluluk olarak ortaya çıkmaktadır" dedi. Buluşmayı, büyük bir ailenin 'kavuşması' olarak nitelendiren Pakdemirli, "Gelişmiş, müreffeh, sosyal ülke olma yolunda; örgütlü toplum olma bilinciyle, işbirliği ve dayanışma içerisinde, her fırsatta bütün paydaşlarımızla bir araya geliyoruz. Sorumlu ve sorunları yerinde çözen bir anlayışla el ele, gönül gönüle; gece gündüz demeden, hep birlikte çalışıyoruz. Zira geldiğimiz noktada, asrın ve zamanın ruhunu okumanın, bilgiyi ürüne dönüştürebilmenin, teknolojiyi, üretim ve diğer süreçlerimize entegre edip, dünya pazarlarına açılmanın, ilerlemek ve büyümek yolundaki rolünü çok iyi biliyoruz. Malum olduğu üzere tarım ve gıda; geçmiş, bugün veya gelecek meselesi değil, yaşam meselesidir, yaşamın ta kendisiyle ilgilidir. Sağlıklı beslenme temel insani bir haktır. Bu bilinçle, insanlığa hizmet aşkıyla, hep birlikte mücadelemize devam ediyoruz. İçinde bulunduğumuz dönemde; her sektörde olduğu gibi, kendi sektörümüzde de, uluslararası rekabetin giderek arttığı bir dönemi idrak ediyoruz. Dolayısıyla üretimin tüm aşamalarında etkinliğin artması için tarım sektörüne emek veren çiftçilerin birlikte hareket etmeleri artık bir tercih meselesi değil, bir gereklilik, hatta bir zorunluluk olarak ortaya çıkmaktadır. Çiftçi örgütleri temel olarak kırsal toplumun hayat seviyesini iyileştirmede, kıt kaynaklara sahip olan üreticilerin verim ve gelirlerini artırmada, tarımsal faaliyetleri, düzenli bir biçimde geliştirmede ve yükseltmede, önemli araçlardan biri olup, bütün dünyada etkin bir biçimde varlık göstermektedir" diye konuştu.

"Bu öncülük görevi için, tüm Tarım Kredi ailesini tebrik ediyorum"

Dünyada 145 ülkede 1 milyarın üzerinde ortak ve müşteriye sahip 2,6 milyon kooperatif mevcut olduğunu, bu kooperatiflerin sahip oldukları toplam varlıkların değerinin ise 19,6 trilyon dolara denk olduğunu kaydeden Bakan Pakdemirli, "Dünya genelinde kooperatiflerin yıllık geliri küresel gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 4,3'üne eşittir ve 2,98 trilyon dolar civarındadır. 156 ülkeyi kapsayan veriye göre; dünya ölçeğinde tam zamanlı ve yarı zamanlı olarak kooperatiflerde istihdam edilenlerin sayısı en az 279,4 milyon kişidir. Kooperatiflerde ya da kooperatiflerin faaliyet alanında istihdam edilenlerin sayısı, dünyada çalışan nüfusun yüzde 9,46'sı kadardır. Avrupa'da ise 141 milyonu aşan ortağa sahip 176 bin 461 kooperatif işletmesi mevcut. Hollanda'da her birey en az bir kooperatifin ortağı, Finlandiya'da nüfusun yüzde 85'i bir kooperatife ortak. Kooperatif sayısına göre en geniş sektörler, sanayi ve hizmetler; yıllık iş hacmine göre sıralama yapıldığında ilk sırada tarım sektörü var. Polonya'da her üç kişiden biri kooperatiflerin sahip olduğu evlerde yaşıyor. İtalya'da tarımsal gıda sektörünün yüzde 50'si kooperatifler tarafından yönetiliyor. Yani kısacası bir elin nesi, iki elin sesi var. Bir diğer deyişle, tek taştan duvar olmuyor. Başka bir deyişle de birlikten kuvvet doğuyor" şeklinde konuştu.

"Bir el yıkar, iki el bir yüzü yıkar"

Türk kültürünün birlik ve beraberlik üzerine kurulmuş bir kültür olduğu için kooperatifçiliğin genlerini hâlihazırda zaten taşıdığını söyleyen Bakan Pakdemirli, "Bugün yapmamız gereken, bunu geliştirmek ve genişletmek olacaktır. Atalar boşuna dememiştir, 'bir el bir eli yıkar, iki el bir yüzü yıkar.' Türkiye'de kooperatifçilik konusunda Tarım Kredi Kooperatifleri tarihi bir öncülük göreviyle, geçmişimizdeki birlik beraberlik mirasımızı geleceğe taşıyor. Ben sizlerin nezdinde bu öncülük görevi için, tüm Tarım Kredi ailesini tebrik ediyorum. Bizlere her fırsatında birlik, beraberlik ve birlikte hareket etme mayasını aşılayan, çiftçimize, üreticimize ve bizlere vizyon kazandıran saygıdeğer Cumhurbaşkanımıza teşekkür etmek istiyorum. Bu noktada, dünyadaki başarı hikâyelerine yenilerini eklemek ve dünyanın en büyük 5 kooperatifinden birini de Türkiye'de oluşturmak hedefiyle, bakanlık olarak desteğimizi artırarak devam edeceğiz. Buradan özellikle bir konuya daha temas etmek istiyorum, çiftçimizin, üreticimizin sıkıntı ve dertlerini çok iyi biliyoruz. Saygıdeğer Cumhurbaşkanımızın önderliğinde sıkıntılarımızı aşacak azim ve programa sahibiz. İnşallah yakın gelecekte, çiftçimizin kazancını daha da artıracak icraatları hayata geçireceğiz. 2019 yılı çiftçimiz, üreticimiz, köylümüz açısından, çok daha bereketli bir yıl olacaktır. Devletimize, hükümetimize, Bakanlığımıza güvenin" ifadelerini kullandı.

"Sözleşmeli üretim modelini esas alacağız"

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, "Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri olarak kendimize bir hedef koyduk. Bu hedef önümüzdeki süreçte gerek yurt içi, gerekse yurt dışı pazarlarda daha belirgin bir Tarım Kredi Kooperatifi yapılanmasını gerçekleştirmek, sözleşmeli üretim modelini esas alarak üreticilerimize ihtiyacı olan tohum, gübre, ilaç ve tarımsal girdileri bu sözleşme kapsamında vermek, üretilen ürünü değerinde alarak bu ürünü yurt içi ve yurt dışı hazarlara ulaştırmaktır" dedi.

Türkiye Tarım Kredi Kooperatiflerinin bin 625 kooperatif, 230 şube, 13 şirket ve 8 bin 500 personeli ile Türkiye'de hizmet verdiğini söyleyen Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, yıllık yaklaşık 9 milyar lira kredi kullandıran Tarım Kredi Kooperatiflerinin bu tutarının yüzde 70'ini ayni kredi olarak kullandırdığını ve üreticilerin başta tohum, gübre, ilaç gibi ihtiyaçlarını tedarik ederek ortaklarına hizmet ettiğini belirtti. Piyasanın taleplerini karşılamak için üreticilerin ürünlerini değerlendirme çalışmaları da yaptıklarını kaydeden Poyraz, "2017 yılında yaklaşık 450 milyon liralık ürün alımı yapan kurumumuz 2018 yılında bu rakamı 800 milyonlar seviyesine çıkartmıştır. 2019 yılı hedefimizi ise yaklaşık 1,5 milyar lira olarak belirledik. Gıda temininde 2018 yılında yaptığımız protokollerle TSK'nın ana tedarikçisi, yaklaşık 650 bin üniversite öğrencisinin kaldığı Kredi Yurtlar Kurumunun tek tedarikçisidir. Makarna Sanayicileri Derneği ile yaptığımız anlaşma çerçevesinde bu yıldan itibaren yaklaşık 3 milyon ton makarnalık buğdayı çiftçilerimizden alıp sanayicimize teslim edeceğiz. 2020 yılından itibaren de sanayicimizin ihtiyacı olan bu ürünlerin tohum, ilaç ve gübrelerini üreticimize vererek sözleşmeli üretim modeli ile alım garantili olarak ürettireceğiz. Aynı şekilde bu yıl Meyve Suyu Sanayicileri Derneği ile yaptığımız protokol çerçevesinde vişne, kiraz, şeftali ve kayısı ürünlerinden 200 bin ton ürünü üreticimizden alarak sanayicimize teslim edeceğiz" diye konuştu.

"Belli illerde sınırlı sayıda kooperatif marketler açmayı da planlamaktayız"

Vatandaşların hakkını korumak için başlatılan, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Maliye Hazine Bakanlığı koordinatörlüğünde yürütülen tanzim satış uygulamasında Türkiye Tarım Kredi Kooperatiflerinin üreticilerden doğrudan aldığı yaklaşık 10 bin sebze ve meyveyi muhatap belediyelere teslim ettiğini ve etmeye devam edeceğini söyleyen Poyraz, "Bugün Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri ürünleri 6 bin noktadaki ulusal marketlerde vatandaşlarımızın hizmetindedir. Önümüzdeki dönem aracılık sisteminin oluşturduğu eksiklikleri bertaraf etmek için belli illerde sınırlı sayıda kooperatif marketler açmayı da planlamaktayız. Üreticilerimizin maliyetlerini düşürme ve ürünlerini değerlendirme anlamında Tarım Kredi Kooperatifleri özellikle katılım fonlarının tarım ve gıda sektörüne yönelimi noktasında çalışmaları başlatmış, her geçen gün farklı katılım bankaları ile yaptığı örnek projelerle sistemin faizsiz sisteme yönelmesi yönünde bir seferberlik başlatmıştır. Aynı zamanda sigortacılık faaliyetlerinde de öncü rol oynayan Tarım Kredi Kooperatifleri, sahip olduğu Bereket Sigorta ve Bereket Emeklilik iştirakleriyle faizsiz sigortacılık uygulamalarını yaygınlaştırma gayreti içindedir" şeklinde konuştu.

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri olarak kendimize bir hedef koyduk. Bu hedef önümüzdeki süreçte gerek yurt içi, gerekse yurt dışı pazarlarda daha belirgin bir Tarım Kredi Kooperatifi yapılanmasını gerçekleştirmek, sözleşmeli üretim modelini esas alarak üreticilerimize ihtiyacı olan tohum, gübre, ilaç ve tarımsal girdileri bu sözleşme kapsamında vermek, üretilen ürünü değerinde alarak bu ürünü yurt içi ve yurt dışı pazarlara ulaştırmaktır. Esas hedefimiz de inşallah Türkiye Tarım Kredi Kooperatifi ortaklarını pazarlamacı hüviyetinden kurtararak sadece üretimle, ürünün kalitesi ile verimliliğe ulaşan kişiler haline getirmek olacaktır."

tarim.com.tr
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.