Avokado denince akla ilk Alanya'nın geldiğini belirten Alanya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Rüzgar, şehrin tropikal meyve üretim merkezi olma yolunda hızla ilerlediğini söyledi
ALANYA'DA avokado üretimi giderek artıyor. Yüksek ısı ve nem ortamında yetişen avokado, başta Alanya olmak üzere Akdeniz sahil bandında don riski olmayan bölgelerde yetiştiriliyor. 1990 yılından sonra Alanya’da ticari olarak yetiştirilmeye başlanan avokadonun şehirde 2 bin 900 dekar alanda üretimi yapılıyor. 39 bin civarında avokado ağacı bulunan Alanya'da yıllık 957 ton üretim yapılıyor. Alanya Türkiye avokado üretiminin yüzde 70'ini karşılıyor. Yaklaşık bin 500'ün üzerinde üretici ticari olarak avokado üretimine devam ediyor.
Alanya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Rüzgar, üretimi daha da arttırmak için üretim ve hasat anında çiftçiyle sürekli iletişim halinde olduklarını ve her türlü desteği verdiklerini söyledi. Rüzgar, "Avokado denince artık ülkemizde direkt Alanya ismi ön plana çıkıyor. Alanya tropikal meyve üretim merkezi olma yolunda hızla ilerliyor. Özellikle ülkemizde avokado denince ilk Alanya adı duyuluyor. Üreticilerimiz yeni avokado bahçeleri kuruyor. Bu yönde büyük artış ve talep var. Müdürlük olarak her zaman üreticimizin yanındayız. Onlara yeni avokado bahçeleri kurma konusunda her türlü teknik desteği vermeye hazırız" dedi.
12 ÇEŞİT AVOKADO ÜRETİLİYOR
Yapılan araştırma ve denemeler sonucunda Alanya'da 10-12 çeşit avokado üretildiği saptandı. Alanya'da verim ve aroması bakımından Fuerte, Bacon, Hass, Zutano, Ettinger çeşitleri ön plana çıkıyor. Avokado hasadı çeşidine göre Eylül ayında başlayıp Aralık ayına kadar devam ediyor.
Yeni Alanya