TÜİK'in verilerine göre Türkiye genelinde geçen yıl aralıkta, 725 bin 584 ton inek sütü toplandı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2014 yılı aralık ayına ilişkin "süt ve süt ürünleri üretimi" verilerini açıkladı.
Buna göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı aralıkta bir önceki aya göre yüzde 1 artarak 725 bin 584 tona yükseldi.
Ticari süt işletmeleri tarafından üretilen içme sütü miktarı, aralıkta bir önceki aya göre yüzde 2,2 azalışla 111 bin 165 tona, koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise yüzde 9,7 azalışla 2 bin 36 tona gerilerken, inek peyniri üretimi yüzde 0,9 artışla 52 bin 820 tona yükseldi.
Aralıkta yoğurt üretimi bir önceki aya göre yüzde 0,7 artışla 94 bin 198 tona, ayran üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 1,3 artışla 51 bin 708 ton oldu.
Takvim etkisinden arındırılmış seriye göre, ticari süt işletmeleri tarafından üretilen içme sütü miktarı aralıkta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,2, inek peyniri üretimi yüzde 7,1 artarken, koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise yüzde 97,2 azaldı.
Aynı dönemde yoğurt üretimi yüzde 3,5, ayran üretimi ise yüzde 10,6 artış gösterdi.
Aralıkta ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama yüzde 3,5, protein oranı ise ortalama yüzde 3,2 olarak tespit edildi.
Dünya