TÜRKİYE`DE TARIM PİYASASI...

Tarım ülkesi diye bahsedilen Türkiye'de üretimin artması, tarımın milli gelirde ki payının yükselmesi, üreticinin kazanması, tüketicinin daha uygun fiyatlarda alışveriş yapması,neye bağlı?

Tarımsal potansiyelimiz bu kadar yüksek iken ithalata bağımlı bir ülke haline gelmiş olmamız akıllarda bir sürü soru işaretlerine yol açıyor. Çiftçi destek bekliyor çünkü girdi maliyetlerini karşılayamıyor. Verilen destekler yeterli gelmiyor ne yazıkki hammadde, girdi ithal ediyoruz. Bu durumda Tarıma Dayalı Sanayi sektörünün gelişmesi de ne derece? Geçtiğimiz aylarda açıklanan Milli Tarım Projesi umarız ki yerinde bir politika olur.

Et sektörü için geçtiğimiz günlerde açıklamalarda bulunan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, et üretiminin arttığını, et ithalatına gerek olmadığını bildirdi. Oysa Resmi Gazetede 500 Bin baş besilik sığır ithal edileceği yayınlandı. 

İrfan Donat yazısında bu konuyu şöyle açıkladı: 

Büyükbaş hayvancılık tarafında canlı hayvan ithalatımız sürüyor. Bu yıl için verilen 400 bin baş besilik hayvan ithalat yetkisi 100 bin artırılarak 500 bin başa çıkartıldı. Yani yıl sonuna kadar sıfır gümrükle 500 bin baş besilik sığır ithal edeceğiz. Buna, daha önce yayımlanan kararda yer alan 150 bin baş damızlık sığır ve 20 bin küçükbaş hayvan ithalatını da eklediğinizde bu yıl toplam 670 bin baş canlı hayvan ithalatı gerçekleştireceğiz.'' 

Oysa son bir yılda kırmızı et üretiminin 1,2 milyon tona dayandığını Sayın Bayraktar açıkladı.

Kanatlı Sektörüne de değinen Donat: 

''Türkiye'de kanatlı sektörü, etlik ve yumurtacı hayvan canlı materyali bakımından yüzde 85'leri bulan oranda dışa bağımlı olarak çalışıyor.Damızlıkçı firmalar, her 3 ayda bir düzenli olarak (parent stock denilen anne-baba ebeveyn düzeyinde) Almanya, İngiltere, Hollanda ve Fransa'dan bu materyalleri ithal etmek zorunda kalıyor.Kanatlı sektörü açısından ana yem hammaddesi olan soya fasulyesinin neredeyse tamamına yakınını ithal eder konumdayız.'' diyor. 

Kurdaki yükselişin tarım ve gıda sektörüne olan yansımalarını Bloomberg'te ele alan İrfan Donat,

İthalata bağımlı bir tarım sektörümüz var. Haliyle girdi maliyetlerinde dolar ve euro etkisi oldukça yüksek. Sadece son 1 ayda Türk Lirası Amerikan Doları'na karşı yüzde 10, Euro'ya karşı yüzde 7'nin üzerinde değer kaybına uğradı. Hem bitkisel hem de hayvansal üretim tarafına baktığımızda kur riski tarımın neredeyse her alanında geçerli.

Kurdaki artış ithalatçı konumda olduğumuz bakliyat fiyatlarını da olumsuz etkiliyor

Bu yıl ürün az olduğu için nohut fiyatında zaten bir yükseliş söz konusu, buna bir de ithalattaki kur etkisini ekleyin. Sektör temsilcileri nohutfiyatının 3 ay öncesine göre yüzde 100 artış gösterdiğini dile getiriyor. Nohut, Türkiye'ye Meksika ve Hindistan'dan geliyor.

Bakliyatta tarafındaki ithalat sadece nohutla sınırlı değil. Kırmızı mercimekten, yeşil mercimeğe, kuru fasulyeden bezelyeye kadar bir çok ürünü Kanada, Meksika, ABD, Arjantin, Almanya, Hindistan, Rusya gibi farklı ülkelerden dolar ve euro ile ithal ediyoruz.

Haliyle Türkiye'de tarımsal girdilerde dışa bağımlılık oranının çok yüksek olması üreticilerin döviz fiyatlarındaki dalgalanmalardan doğrudan etkilenmesine daha da açık bir ifadeyle zarar görmesine yol açıyor.

Doların yükselmesinden olumsuz etkilenen çiftçi, özellikle mazot, gübre, yem ve ilaç gibi ithal girdilerdeki artış yüzünden daha fazla desteğe ihtiyaç duyuyor. Ama kurdaki yükseliş çiftçinin almış olduğu yıllık desteklemeleri de kendi içinde eritiyor.

İhracat pazarımızın sıkıntılı 

''Rusya pazarında 21 ürüne uygulanan ambargoların bir kısmı kalkmış olsa da (portakal, mandalina, kayısı, şeftali ve erik olmak üzere 5 üründe ithalat yasağı kaldırıldı) geri kalan 16 üründe hâlâ sıkıntı yaşanıyor. Jeopolitik etkenlerle birlikte Ortadoğu pazarında da sorunlar sürüyor ve başta Irak olmak üzere o tarafa yapılan ihracat rakamlarında ciddi düşüşler yaşıyoruz.'' Diyor.

İsteriz ki tüm kaynaklarımızı etkin kullanalım. Temin eden ülke değil üretim kaynaklarını arttırmış, buna bağlı sanayii geliştirmiş kaynağını işlenmiş ürüne dönüştürerek dış piyasa da yer edinmiş ülke olalım. 

Hiç olmazsa tam pozisyonda olalım...

Tuğba Gülsever

Tarım.com.tr
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.