TÜRKİYE`DE BİR İLKİ YAPTI, 100 BİN LİRAYI KAPTI

Tokat'ta Gaziosmanpaşa Ünivertesi (GOÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü yüksek lisans öğrencisi Aysun Keskin, pet hayvanları ve akvaryum balıklarının besin zincirinin temelini oluşturan, sucul ekosistemlerde üreyen canlılar olan Gammarus üreterek, Türkiye'de bu alandaki talebi karşılamaya çalışıyor.

Keskin yaptığı açıklamada, doğal yem üretmek için bir proje hazırladığını anlattı. Projeyi 2013 yılında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına teslim ettiğini belirten Keskin, "Bakanlığa vermiş olduğumuz 'Pet Hayvanları ve Akvaryum Balıkları için Doğal Yem Olarak Gammarus Üretimi' projemiz tekno girişim sermaye desteği kapsamında 100 bin lirayla desteklenmeye uygun görüldü" dedi.

Taşlıçiftlik kampüsünde çalışmalara başladıklarını dile getiren Keskin, şunları söyledi: "Gammaruslar sucul ekosistemlerde üreyen 1-2 cm büyüklüğünde canlılardır. Bulundukları ortamlarda balıkların temel besinleri oluşturan bu canlılar besin zincirinin temelini oluşturmaktadır. Gammarusların pet hayvanları için son derece besleyici ve sağlıklı bir besin olması ve ülkemizde bu canlıların üretiminin profesyonel olarak yapılmamasının fark ettiğimizde bu projeyi yazmaya karar verdik. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına sunduğumuzda jüri tarafından projemizin desteklemesi uygun görüldü."

Seri üretime geçilecek

Yaklaşık bir yıldır çalışmalarını sürdüklerini aktaran Keskin, "Projemiz kapsamında Temmuz 2014'den beri yabani ortamdan bulunan bu canlının kültür ortamında optimum yaşama ve ısı, ph ve oksijen gibi üreme koşullarının tespiti üzerine çalışmalar yapıyoruz" diye konuştu.

Türkiye'de bu canlının üretimiyle ilgili herhangi bir çalışma bulunmadığını dile getiren Keskin, "Bir süre sonra bakanlık onayını geçtikten sonra canlı yemin seri şekilde üretime geçeceğiz. Üreteceğimiz ürünle ülkemizde pet hayvanları ve akvaryum balıkları için gerekli talep karşılamaya çalışacağız" dedi.

Milliyet
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.