TÜRKİYE`DE 1 MİLYONDAN FAZLA GEZİCİ TARIM İŞÇİSİ VAR

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü'nde görevli olan Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, Türkiye'de 1 milyonun üzerinde gezici tarım işçisinin olduğunu ve çalışmak için gittiği kentlerde zor koşullarda yaşam mücadelesi verdiklerini söyleyerek yaşanan sorunlara değindi.

 Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü'nde görevli Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, Adana, Mersin ve Hatay'ın bölgelerinde yaptığı araştırmada, resmi olmayan resmi rakamlara göre Türkiye'de 1 milyonun üzerinde gezici tarım işçisinin olduğunu ve çalışmak için gittiği kentlerde zor koşullarda yaşam mücadelesi verdiklerini söyledi. 
 Gülbuçuk, 2013 verilerine göre farklı kentlere çalışmak için giden tarım işçilerinin 101’i trafik kazasında olmak üzere 198’inin yaşamını yitirdiğini söyledi. Yapılan düzenlemelerle bu durumun önüne geçilebileceğini savunan Gülçubuk, “Her yıl onlarca mevsimlik tarım işçisini kaybetmekteyiz. Bunlara yol açan unsurlar ise trafik kazaları, zehirlenme, yılan-akrep sokması, güneş çarpması, iklimsel faktörler, ağır çalışma koşullarıdır. Mevsimlik tarım işçiliğinde barınma ve yaşam koşullarının ağırlığından dolayı çok sayıda iş kazası olmaktadır. Bütün bunlar tarım işçileri için sorunların ne kadar çok ve bir o kadar da ağır olduğunu göstermektedir” diyerek sorunların boyutundan bahsetti.
 Gezici ve geçici mevsimlik tarım işçilerinin sayısı hakkında resmi bir veriden söz etmenin çok zor olduğunu söyleyen Gülbuçuk, Türkiye’de 1 milyon 250 bini bulan mevsimlik gezici tarım işçisinin olduğunu kaydetti. 2012 yılı Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) verilerine göre tarım sektöründe çalışanların yüzde 83,3’ü kayıt dışı olduğunu, bu oranın kadınlarda yüzde 95,3’e çıktığını söyledi.
 Mevsimlik tarım işçileri arasındaki çocukların maalesef eğitim alamadığını birçoğunun okulunu bırakmak zorunda kaldığını belirten Gülçubuk, “Mevsimlik tarım işçiliğinde çalışan çocukların en önemli sorunları eğitimdir. Çalışma dönemi nedeniyle eğitimini yarıda bırakan veya hiç başlamayan çocukların eğitim kurumlarına devamı gelecekleri açısından büyük önem taşımaktadır. Burada Milli Eğitim Bakanlığı’na ve teşkilatına önemli sorumluluk düşmektedir. Tarım işçiliğinden dolayı eğitim göremeyen ya da yarıda bırakan çocuklara yatılı okullarda veya diğer eğitim kurumlarında olanak sağlanması ve çocukların eğitimini engelleyen tutum ve davranışların değiştirilmesi yönünde eğitim programlarının hazırlanması sorunun çözümünde önemli bir aşama olacaktır. Veya en azından tarımda çalışan çocuklara yönelik olarak ders yılı tarım sezonu ile uyumlu hale getirilmelidir” dedi.

 

  

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.