Orman ve Su İşleri Bakanlığı Türkiye'nin çölleşme haritasını çıkardı. Coğrafi tabanlı bir sistemle hazırlanan haritaya göre yurdun yarısı çölleşme riski altında. Tek sebebi ise insanlar...
Hazırlanan haritaya göre, Türkiye’nin yaklaşık yüzde 47‘si orta ve üzeri yüksek risk grubuna giriyor. Konya-Karapınar, Iğdır-Aralık, Urfa-Ceylanpınar çölleşmiş durumda iken Tuz Gölü havzası, Ereğli-Karaman bölgesi, Urfa-Ceylanpınar-Mardin-Batman hattı, Eskişehir çevresi ise orta ve yüksek risk grubunu oluşturuyor.
Türkiye’nin çölleşme risklerinin ve etmenlerinin ilk defa belirlendiğini söyleyen Bakan Veysel Eroğlu “Projenin pilot sahası olan Gediz Havzası’nda doğrulama ve kalibrasyon çalışmaları tamamlandı. Çölleşme modeli ve risk haritasının yüzde 90 güven aralığı içinde mikro havza bazında yüzde 94 tutarlı netice ürettiği tespit edildi. Bu doğrulama ve kalibrasyon çalışması bütün Türkiye’yi kapsayacak şekilde 25 havzada devam edecek” şeklinde konuştu.
Türkiye neden çölleşiyor?
Bakan Eroğlu çölleşme haritası hakkında konuşurken Birleşmiş Milletler’in (BM) Türkiye’yi çölleşme konusunda hassas olarak nitelediğini de belirtti. Türkiye’de su ve rüzgar erozyonu, çölleşme tehdidinin başlıca doğal etmenleri. Ancak doğal olmayan etmenler de mevcut. Yani, insan faktörü.
İnsanlar, ormanlara ve tüketim şekillerine hiçbir dikkat göstermedikleri için gittikçe artan çölleşme riskinden de şu an için kurtulmamız mümkün görünmüyor.
Ülkemizde çölleşme nedenleri;
Doğal nedenler (Erozyon, toprak verim kalitesinin bozulması, iklimsel değişimler vb.),
Teknik nedenler (Ormansızlaşma, meraların ve hidrolojik yapının bozulması, toprakların amacı dışında kullanılması ve yanlış yönetimi vb.),
Sosyoekonomik nedenler ve
Yönetimsel ve yasal nedenler…
Çölleşme riskimiz giderek artarken bir an evvel yönetimsel ve bireysel sorumlulukların ele alınarak ulusal bir eylem planının yürürlüğe konulması artık bu noktada büyük bir önem taşırken bu konuda atılacak olan somut adımlar merakla bekleniyor.
Hayal Senem Sayan
Orman ve Su İşleri Bakanlığı