TÜRKİYE, DÜNYADA TAVUK ETİ VE YUMURTA ÜRETİMİNDE 10. SIRADA

Türkiye, beyaz et ve yumurta sektörü büyümeye devam ediyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin, beyaz et ve yumurta sektörü büyümeye devam ettiği belirtildi. Buna göre, 2002-2014 yılları arasında yumurta üretimi yüzde 48, tavuk eti üretimi de yüzde 172 oranında arttı. Yıllık cirosu 6 milyar doları aşan beyaz et ve yumurta sektörü büyümeye devam ediyor. 2002 yılında yaklaşık 696 bin ton olan toplam tavuk eti üretimi son 13 yılda yüzde 172 oranında artarak 2014 yılında 1 milyon 894 bin tona yükseldi. Tavuk eti üretimi bir önceki yıla göre de 2014 yılında yüzde 7,75 oranında arttı. 2002 yılında 11,5 milyar adet olan yumurta üretimi yüzde 48 artarak 2014 yılında 17,1 milyar adede yükseldi. Üretim bir önceki yıla göre yüzde 3,9 oranında artarak 2014 yılında 17,1 milyar adet olarak gerçekleşti. İç piyasanın ihtiyacını karşılayan sektör, 2014 yılında tavuk eti ve sakatatında 59 ülkeye, yumurta da ise 21 ülkeye ihracat yaptı. FAO 2013 verilerine göre; Türkiye tavuk eti ve yumurta üretiminde dünyada 10. Avrupa'da tavuk eti üretiminde 2. yumurta üretiminde ise 3. sırada yer alıyor. Dünyada tavuk eti üretiminde ABD, Çin ve Brezilya, yumurta üretiminde ise Çin, ABD ve Hindistan ilk sıralarda yer alıyor.

YUMURTA VE KANATLI ET İHRACATIMIZ ARTTI

Türkiye'nin kanatlı eti ve sakatat ihracatı, 2002 yılında yaklaşık 20 bin ton olarak gerçekleşirken, 2014 yılında ileri işlenmiş kanatlı eti ile birlikte 430 bin tona ulaştı. Sofralık ve damızlık /kuluçkalık olmak üzere toplam yumurta ihracatı 31 milyon 900 bin adet iken son 13 yılda bu rakam 151 kat artarak 4 milyar 823 milyon 726 bin adede ulaştı. Yumurta sektörünün ihracatı 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde 2,8 arttı. Tavuk eti ihraç ettiğimiz ülkeler arasında Irak, Suriye ve Tacikistan; sofralık yumurta ihracatında ise Irak, Suriye ve İsrail ilk üç sırada yer alıyor.

BEYAZ ET SEKTÖRÜNÜN CİROSU 6 MİLYAR DOLARI AŞTI

Üretime paralel olarak Türkiye'de kişi başına düşen yumurta sayısı da arttı. 2002 yılı kişi başına düşen yumurta 168 adet iken, 2014 yılında 221 adede ulaştı. Kişi başına düşen tavuk eti miktarı 2002 yılında 10,14 kg iken 2014 yılında 24,38 kg seviyelerine yükseldi. İstatistiki verilere göre kanatlı sektöründe, toplam 11 bin 328 adet kuluçkahane, kombina-kesimhane, damızlık, etlik ve yumurtacı işletme ve 19 bin 738 adet damızlık, ticari etlik ve ticari yumurtacı kümes mevcut. İşletme ve kümeslerde kapasite kullanım oranı yüzde 85-90 düzeyinde. Yıllık cirosu yaklaşık 6 milyar doları aşan sektör, aileleri ile birlikte yaklaşık 1,5 milyon kişinin geçimini temin ediyor.

DESTEKLEMELER SEKTÖRE GÜÇ KATTI

Bakanlığın düşük faizli kredi kullandırması ve desteklemeler beyaz et ve yumurta sektörüne güç kattı. Ticari kanatlı yetiştiriciliği yapacaklara Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla kullandırılan yatırım kredilerinde yüzde 50, işletme kredilerinde yüzde 25 faiz indirimi uygulanmaya devam ediliyor. Kanatlı sektöründe damızlık yetiştiriciliği yapacaklara da yüzde 100 faiz indirimli kredi, hindi besiciliği yapacaklara yüzde 50 faiz indirimli yatırım ve yüzde 75 faiz indirimli işletme kredisi kullandırılıyor. Ayrıca Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından verilen yüzde 65'e kadar hibe desteği tavuk eti üretimine ivme kazandırdı. Yine bakanlık "Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı" kapsamında kanatlı sektörü için bir milyon liraya kadar sabit yatırım desteği verecek. Tarımsal Ürünlerde İhracat İadesi Yardımları ile İlgili Para-Kredi Koordinasyon Kurulunun 2015/1 sayılı kararına istinaden Kümes hayvanları etlerine miktar barajı dikkate alındığında 143,5TL/ ton, yumurtaya ise 19,5TL/1000 adet ihracat iade desteği veriliyor. İhraç edilecek yumurtaların damızlık veya kuluçkalık olması halinde ise bu iade yüzde 50 artırımlı uygulanacak. 

Son Dakika
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.