TÜRKİYE 2023 FINDIK İHRACATINDA HEDEF BÜYÜTTÜ

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Edip Sevinç, Türkiye'nin 2023 hedefi olan 3,5 milyar dolarlık fındık ihracatı hedefini şimdiden yakaladıklarını açıkladı.

Almanya'nın Köln kentinde devam eden ISM Şekerleme ve Bisküvi Fuarında soruları yanıtlayan Sevinç, Türkiye'nin fındık üretimini artırması gerektiğini vurgulayarak, olmayan bir ürünü satmanın mümkün olmadığını, üretimin artması ile yükselttikleri hedefe de erişebileceklerini ifade etti.

Sevinç, fındıktaki serbest piyasa rejiminin devam etmesi durumunda ve herhangi bir müdahale olmadığında Türk ihracatçısının Türkiye'de üretilen bütün fındığı satmaya muktedir olduğunu belirtti.

İlyas Edip Sevinç, fındık ihracatının Rusya krizinden bir miktar etkilendiğini ancak Türkiye'nin 270 bin ton civarı ihracat potansiyeli yanında Rusya'nın alacağı 4 bin tonluk miktar hesap edildiğinde bunun az bir bölümünün azalacağını düşündüğünü ifade ederek, "Zaten fındık ve fındıklı ürünlere Rusya ambargo uygulamadı. Rusya'daki ekonomik kriz nedeniyle zaten fındık ihracatımız düşmüştü ama bu düşüşlerin Türkiye'nin genel fındık ihracatını ve fındık sektörünü etkilemeyeceğini düşünüyorum" ifadesini kullandı.

- Üretim artışı için verim artışı gerek

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dursun Oğuz Gürsoy ise 2023 yılı gelmeden 3,5 milyar dolarlık hedefi aştıklarını, bu hedefi 5 milyar dolara taşımak için çalışacaklarını söyleyerek "2009 yılında değişen serbest ekonomik düzenin mutlaka devam etmesi lazım. Çünkü Avrupa ve dünyanın çeşitli ülkelerindeki sanayiler bu serbest ekonomiye güvenerek yatırım yapıyorlar. Siz müdahaleci bir rejim ilan ettiğiniz taktirde fındık kullanımı arzu ettiğimiz seviyelerde gelişmeyebilir" dedi.

Üretim artışının verim artışı ile yapılabileceğini dile getiren Gürsoy, "Bugün ortalama 100 kilo üretim var. 700 bin hektarda 150 kiloya çıktığımız zaman bir milyon tonun üzerinde fındık üretilecektir. Bu da bize çok rahatlıkla 350 milyon - 400 milyon ton fındığın ihracatını sağlayacaktır" şeklinde konuştu.

Fındığın her zaman talep edilen bir ürün olduğunu ve geleceği çok iyi gördüklerini belirten Gürsoy, dünya nüfusunun arttığını, 2025 yılında 9 milyarlık bir dünya nüfusu olacağının hesap edildiğini, ayrıca gelişmekte olan ülkeler ile tüketim kalıplarının değiştiğini ve bu değişimle fındıklı mamullerin dünyada daha yaygın bir hale geldiğini sözlerine ekledi.

- Hedef hem üretimi hem ihracatı artırmak

Ordu'da üretim yapan Şenocak Fındık İhracat Müdürü İsmet Yiğit Şenocak da iki yıl önce fındıkta yaşanan büyük don olayından sonra rekoltelerin yüzde 30 azalmasından dolayı fiyatların geçen yıl  üçe katlandığını, dünya fındık üretiminin yaklaşık yüzde 75'ini yapan Türkiye'deki bu durumun da dünya fındık sektörünü olumsuz etkilediğini belirterek şöyle konuştu:

"Bu durum Karadeniz'deki üreticimize maddi zarar verdiği gibi, tüketici ise bu yükselen fiyatlarda bu üründen maalesef vazgeçti, bu da fındık satışlarına uzun dönemli büyük sıkıntı yaşattı. Rusya'ya ihracatımız biraz düştü ama yeni pazarlarla bu açığı kapatacağımızı düşünüyoruz. Fındıkta ülke olarak geçen yıl 3 milyar dolara yakın ihracat yaptık, bu da toplam 150 milyar dolarlık ülke ihracatında büyük bir rakam. Hedefimiz bu rakamları daha fazla yükseltmek, yeni pazarlar bulmak, hem üretimimizi hem de ihracatımızı artırmak."

Almanya'nın Köln kentinde 31 Ocak'ta 46'ncı kez kapılarını açan ve Türkiye'nin 70 firmayla temsil edildiği fuar bugün sona eriyor.

Türk Tob
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.