TÜRK ŞİRKETLERDE `RUSYA` HEYECANI

Rusya'nın AB'den gıda ithalatını 1 yıllığına kesmesi ile birlikte Rusya-Türkiye arasındaki ticarette hareketlilik başladı.

Rusya'ya gıda ile birlikte tekstil ve otomotivde de ihracat miktarının artırılması isteniyor.

Rusya'nın Ukrayna krizi nedeniyle kendisine yaptırım uygulayan ABD, AB, Kanada ve Norveç'ten yaptığı gıda ithalatını 1 yıllığına kesmesi, Türk şirketlerini hareketlendirdi. Rusya ilk etapta tavuk, yumurta, süt ürünleri ve narenciye ürünlerinde Türkiye'den yaptığı ithalatı artırmayı planlıyor. Ancak AB ile Rusya arasındaki gerilimin giderek arttığına işaret eden Türk şirketleri, önümüzdeki dönemde gıda ile birlikte tekstil ve otomotivde de Rusya ile daha geniş işbirliği için zemin yokluyor.

Rusya'nın aldığı karara göre ABD, Avrupa Birliği, Kanada, Avustralya ve Norveç'ten sığır, domuz, tavuk, balık eti, tütsülenmiş et, süt ürünleri, peynir, salam, yaş sebze meyve ve yemiş ithalatını geçici olarak yasaklandı. Rusya'nın bu ürünlerdeki ihtiyacını gidermek için kapısını çaldığı ilk ülkelerden biri ise Türkiye oldu.
 
İzinler 15 Eylül'den sonra

Ağustos sonundan beri Türkiye'yi ziyaret eden Rus makamları, 15 Eylül'e kadar ihracat yapmak isteyen şirketlerin üretim koşullarını gözlemleyecek ve standartlara uyan şirketlere Rusya'ya ihracat izni verecek. Rusya yılda 2 milyar dolar süt ve süt ürünü, yaklaşık 250 milyon dolar yumurta ve 1 milyar dolar balık ürünleri ithal ediyor. Türkiye özel sektör temsilcileri, bu ithalatın yüzde 10'unu dahi Türkiye'den karşılanması halinde söz konusu sektörlerde ciddi hareketlenme olacağına dikkat çekiyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, konuyla ilgili yaptığı açıklamada 15 Eylül'de Rus Ekonomi Bakanı'nın Türkiye'ye geleceğini ve İstanbul'da biraraya geleceklerini belirterek, "Hem ikili görüşme olacak hem de iş adamı heyeti olacak. İlk adım Bakanlık nezdinde atılıyor, arkasından belki hemen 15-20 gün içinde biz Moskova'ya gideceğiz" dedi. Büyükekşi, Rusya'ya Türkiye'den yapılacak ihracatın etkilerinin yılın geri kalan 4 ayında görülemeyebileceğini, asıl etkinin 2015 yılında hissedileceğini vurguladı.

Tekstil ve otomotiv takipte

Rusya'nın bazı gıda ürünlerinin tedariğinde Türkiye'ye yönelmesi, farklı sektörlerdeki ihracatçı şirketlerde de umut yarattı. Rusya-AB geriliminin uzaması halinde Rusya'ya ihracatını artırma şansı yakalayabilecek sektörlerin başında ise tekstil ve otomotiv geliyor.

Son Dakika
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.