İnsan sağlığına ve çevreye duyarlı, ihracatta daha fazla katma değer sağlayan organik ürünler, Almanya'nın Nürnberg şehrinde dünyanın en büyük organik fuarında Türk Organik Sektörü ürünlerini dünyanın beğenisine sundu.
Bu yıl 27. kez düzenlenen Biofach Organik Ürünler Fuarı'nda, Türkiye Milli Katılım Organizasyonu'nu 17. kez Ege İhracatçı Birlikleri üstlendi. Türkiye 2015 yılında Biofach'a 13 firma ile katılmışken, 2016 yılında sayı 16'ya yükseldi. Türk organik sektörünün Biofach'a gösterdiği ilgi nedeniyle EİB, Türkiye standının büyütülmesi için fuar idaresiyle görüşmelere başladı.
Biofach Organik Ürünler Fuarı'nda bu yıl 77 ülkeden 2 bin 544 firmanın ürünlerini sergilediğini anlatan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu, Biofach'ı 50 bini aşkın kişinin ziyaret ettiğini, katılımcı sayısının yüzde 8 arttığını, katılımcıların yüzde 69'unun uluslararası katılımcı olduğunu belirtti.
Biofach Organik Ürünler Fuarıyla eş zamanlı olarak dünyanın en kapsamlı uluslararası organik kongresi düzenlendiğini ifade eden Tarakçıoğlu, "Dünya organik sektörü taraflarının fuara ve kongreye ilgileri bu yıl çok daha fazla oldu. 2015 yılında 13 firma ile milli katılım organizasyonu düzenlemiştik bu sene ise beraberimizdeki firma sayısı 16'ya çıktı. 376,5 m2'lik Türk holü artık bize yetmiyor, fuar idaresiyle alanımızı genişletmek üzere görüşmeler yaptık. Buna bağlı olarak da, önümüzdeki sene gerçekleştireceğimiz milli katılım organizasyonuna daha fazla firmamızı götürmek ve Türk ürünlerini uluslararası alıcılarla ihracatçılarımızı buluşturmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
Organik ürünlerin ihracatında katma değerli ve inovativ ürün yaratma şansının daha yüksek olduğuna dikkati çeken EİB Koordinatör Başkan Yardımcısı Tarakçıoğlu, organik ürünlerin bu avantajlarından dolayı üretilmelerinin ve ihracatının kesinlikle desteklenmesi ve artırılması gerektiğinin altını çizerek şöyle konuştu: "Biofach'ta Türk firmalarımız başta organik kuru üzüm, kayısı, incir, fındık gibi organik kuru ve kabuklu meyvelerimiz olmak üzere, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar, odun dışı orman ürünleri, zeytin ve zeytinyağı, kuru domates ve domates konsantresi, konserve ve salamura meyve ve sebzeler, meyve suyu, püresi ve konsantresi, yarı kuru meyve ve sebzeler, dondurulmuş meyve ve sebzeler, un, çay gibi sektörlerdi. Türk organik sektörünün, yıllık 400 milyon dolar seviyesindeki ihracatını, uluslararası fuarlara katılarak 2023 yılında 2.5 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz."
Türkiye'de organik tarıma ayrılan alanların toplam tarım alanları içindeki payının yüzde 2'yi aşmış durumda olduğunu belirten Tarakçıoğlu sözlerini şöyle tamamladı: "Son yıllarda tüketici taleplerinde güvenilir gıdalar ön plana çıkıyor. Tüketiciler, ürünlerin insan sağlığına uygun, güvenli ve çevreye zarar verilmeden üretildiğinden emin oldukları ürünleri tercih ediyor. Organik ürünler iç piyasadaki satış değeri 70-80 milyon dolar civarında, ihracat hacmimiz ise gıda-dışı ürünlerle (ağırlıklı olarak pamuk, tekstil, giyim ürünleri) birlikte 400 milyon dolar civarında. Organik ürün ihracatı, konvansiyonel ürün ihracatına göre çok daha katma değerli. Türkiye'de organik tarım yapan çiftçilere verilen devlet destekleri; düşük faizli krediler, doğrudan gelir desteği, çevre amaçlı tarımsal arazilerin korunmasına yönelik destekler halihazırda var, ancak bu desteklerin artırılması gerektiğine inanıyorum. Ancak bu sayede organik ürün ihracatımızda 2.5 milyar dolar olarak belirlediğimiz 2023 hedefimize ulaşabiliriz."
Biofach Organik Ürünler Fuarı'nda Türkiye standını ziyaret eden isimler arasında Türkiye'nin Nürnberg Başkonsolosu Yavuz Kül'de yer alırken, Biofach'ta Ege İhracatçı Birlikleri'ni EİB Koordinatör Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu, EİB Genel Sekreteri İ. Cumhur İşbırakmaz, EİB Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Coşkun, EİB Şefi Gökay Çelikli, EİB Uzmanı Fırat Bozkurt ve EİB Ziraat Mühendisi Oğuz Aşçıoğul temsil etti. GAP İdaresi ve Manisa'da organik tarımı yaygınlaştırmayı hedefleyen Manisa Valiliği de birer info-standla katılım gösterdi. Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK) ise, organik Türk zeytinyağı tadım etkinliği düzenledi.
İHA