TÜRK KİRAZI ÇİN`E GİDİYOR

G20 Zirvesi aracılığıyla Antalya'da bir araya gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu ile Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi süt ürünleri ve Türk kirazlarının ihracatı için gerekli protokolleri imzaladılar.

 Türkiye ve Çin heyetleri arasında 7 işbirliği protokolü imzalandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping arasında Regnum Carya Otel’de gerçekleştirilen görüşmenin ardından iki ülke heyetleri arasında 7 anlaşma imzalandı.

 Bu anlaşmalardan ikisi tarım alanında yapıldı. ‘Türk Kirazlarının Çin’e İhraç Edilmesine Yönelik Bitki Sağlığı Gereklilikleri Protokolü’ ile ‘Türkiye’den Çin’e İhraç Edilecek Süt Ürünleri İçin Veterinerlik ve Sağlık Şartları Konusunda Protokol’, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu ile Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi arasında imzalandı.  

 Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) tarafından 3 yıldır sürdürülen çalışmalar netice verdi. TOSYÖV Başkan Yardımcısı İhsan Beşer, 2016 yazında Afyon kirazının ilk kez Çin pazarına gireceğini söyledi. Beşer, TOSYÖV olarak Afyonkarahisar’dan Çin’e kiraz ihracatı için gerek diplomatik, gerekse yasal anlamda gerekli düzenlemelerin yapılmasında ciddi emek harcadıklarını dile getirdi. Beşer, Çin’in dünyanın en büyük pazarı olduğunu belirterek, daha öncede heyet olarak kiraz konusunda birkaç kez Çin’e ziyaretleri olduğunu kaydetti. İhsan Beşer, Çin’e ihracat yolunun açılmasının hem üretici, hem de il ekonomisine önemli katkılar sağlayacağını anlattı.

 Çin, süt ve süt ürünleri ihracatı için son iki yıldır hedef pazarımız haline gelirken ayrıca iki ülke arasında özellikle süt ve süt ürünleri ihracatında da Veterinerlik ve Sağlık Şartları konusunda görüşmeler devam ediyor. Antalya’da imzalanan protokolün Çin’e yapılacak süt ve süt ürünleri ihracatımızın önünü açacak yeni bir adımı oluşturuyor.

Haberturk
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.