Rusya ile yaşanan uçak krizinden sonra yaş sebze ve meyve ihracatçıları, Çin'e yöneldi. Çin ile yapılan protokolden sonra, Çin Tarım Bakanlığı AQSIQ yetkilileri, Türkiye'de üretim yapan yaş sebze meyve ihracatçısı firmalar ve üretim alanlarında incelemelerde bulundu.
İnceleme kapsamında Manisa'nın Alaşehir ilçesine gelen Çin heyeti, paketlemeden, saklamaya kadar bir çok alanda bilgi alarak rapor hazırladı. Alaşehirli ihracatçılar ise Çin'e ihracat yapacak olmanın olumlu olduğunu ancak Rusya ile de ilişkilerin düzeltilerek her iki ülkeye de ihracat yapmak istediklerini belirtti.
Türkiye ile Çin arasında imzalanan ihracat protokolünden sonra Çin Tarım Bakanlığı yetkilileri, Türkiye'de kiraz üretimi yapılan Kocaeli, Bursa, Manisa, Denizli, Isparta, Konya, Niğde gibi bölgelerde incelemelerde bulundu. Çinli yetkililer, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü uzmanı Serkan Soykan ile birlikte Manisa'nın Alaşehir ilçesindeki ihracatçı firmalar ve üretim alanlarında incelemelerde bulundu.
Alaşehir yaş sebze meyve ihracatçısı CENA firmasında incelemelerde bulunan Çin ekibi, kirazın toplanması, nakliyesi, soğutulması, depolanması, kalıntı raporları, paketlenmesi bölümlerinde incelemelerde bulunarak, yetkililerden paketleme ve saklama konularında bilgi aldı.
Çin Tarım Bakanlığı yetkilisi Liang Wei, "Türkiye'den yaş sebze meyve alımı için devletler arası yapılan protokol doğrultusunda Türkiye'nin kiraz üretim alanlarında ve ihracat yapan firmalarda incelemelerde bulundu. Yaptığımız çalışmaları rapor ederek, çalışmalarımızı bu yönde yapacağız." dedi.
İhracatçı firma sahibi Cengiz Balık ise, Rusya ile yaşanan krizden dolayı ülkemizin yeni bir pazara ihtiyacı olduğunu belirterek "Bakanlığımızın yürüttüğü proje kapsamında Çin heyetini ağırladık. Bundan sonra da Çin gibi büyük bir pazara açılacak olmamız ülkemiz, üreticimiz ve ihracatçımız için daha iyi olacaktır" diye konuştu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü uzmanı Serkan Soykan da, "Türkiye ile Çin arasında imzalanan protokol uyarınca Çin'e kiraz ihracatının önünün açıldığını belirterek şunları söyledi: "Çin'e ihracat sezonu öncesinde Çinli heyet ülkemize gelerek gerek paketleme tesisleri gerek üretim alanlarında ziyaret çalışmaları yapmaktadır. Bu ziyaret neticesinde Çin'e ihracat yapmak isteyen firmaların listelenmesi çalışmaları yapılmaktadır."
Türkiye'nin yaş üzüm ihracat merkezi ve Türkiye'nin üzüm ambarı olan Alaşehir'den geçen yıl Gediz havzası olan Alaşehir'den 2015 yılında toplam bazda 143 milyon 155 bin 643.50 kiloyla en çok yaş üzüm ihraç edilirken, üzümü 35 bin tonla kiraz izlemişti. Türkiye rekoltesinin yaklaşık 50 bin ton civarında olan kiraz rekoltesinde bu yıl don ve dolu nedeniyle yüzde 35 dolayında rekolte düşüklüğü bekleniyor. Çin ile yapılan protokol kapsamında başta üzüm olmak üzere kiraz, narenciye, kayısı, domates, incir gibi yaş sebze ve meyvelerin ihracatı gerçekleştirilecek.
'RUSYA'DA OLSUN, ÇİN'DE OLSUN'
Türkiye-Çin yaş sebze ve meyve ihracatlarının yapılması protokolünün oluşumunda rol oynayan Uludağ Yaş Sebze ve İhracatçılar Birliği eski başkanı Dr. Salih Çalı, "Rusya ile yaşanan kriz nedeniyle devlet olarak yeni ihracat alanları oluşturmamız gerekiyor. Çinli heyet şimdi Türkiye'de kiraz üretim alanlarında incelemelerde bulunuyor. Protokol gereği Türkiye'de üretimi yapılan üzüm, kiraz, nar, narenciye, kayısı, erik, domates, incir gibi tüm yaş sebze ve meyveleri kapsıyor. Ancak bizim amacımız sadece Çin'e ihracat yapmayalım. Rusya ile de devletler arası kriz bir an önce bitirilip, ihracat alanımız daha da genişlesin. Üreticilerimiz Çin heyetinin istediği ve protokolde belirtilen şartlar doğrultusunda ürün yetiştirmeye özen göstermeleri gerekir" diye konuştu.
İHA