TÜRK CUMHURİYETLERİ`NE İHRACATA RUSYA DARBESİ

İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mete, Rusya'nın Türk Cumhuriyetleri'ne gümrüksüz mal satması ve düşük fiyatlı ihracat yapması nedeniyle Orta Asya'da kayıp yaşamaya başladıklarını söyledi

Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen World Food Moscow 2015 Fuarı'na İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamülleri İhracatçıları Birliği 38 firmayla katıldı. Rusya'da yaşanan tüm sıkıntılara rağmen bu pazarın halen kendileri için önemli olduğunu anlatan Zekeriya Mete, "Devalüasyon ticareti zorlaştırdı. Ancak, Sovyetler Birliği'nden ayrılan tüm ülkelerle birlikte Rusya pazarından vazgeçilemez. O yüzden geçen yıl 26 firmayla 548 metrekare katıldığımız bu fuara, bu yıl 38 firmayla 756 metrekare alanda katıldık. Diğer Türk katılımcılarla birlikte 54 firmayı buluyoruz. Bu fuara Türkiye'den katılım bitmişti ama aldık ve adam ettik. Gelecek yıl bu fuardan bin metrekare yer almak istiyoruz" dedi.

Rublede yeni kayıp yaşanabilir

Rus Rublesi'nin yaklaşık yüzde 50'yi bulan değer kaybının, ülkedeki tüm dengeleri değiştirdiğini anlatan Mete, önümüzdeki dönemde rublenin dolara karşı bir yüzde 30 daha kayıp yaşayabileceğini söyledi. Savaştan dolayı Rusya'da yerli üretimin arttığını ve ithalatın azaldığını ifade eden Mete, sözlerine şöyle devam etti: "Rusya'daki kaybımızın bir nedeni bu. Bir diğer nedeni de parite. Bu durum, bizim Türk Cumhuriyetler ayağımızı ciddi manada etkiledi. Kazakistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan'dan oluşan Türk Cumhuriyetler pazarımız Rusya ile yaptığı gümrük birliği ile yani sıfır vergiyle Rus mallarına açık. Devalüasyon da olunca Rus malları ihracat fiyatları bizim Türkiye'de satış fiyatlarına denk gelecek şekilde Türk Cumhuriyetleri'nde satılmaya başlandı. Dolayısıyla Türk Cumhuriyetleri'ni de kaybetmeye başladık. Bir taraftan kazanmaya çalışırken maalesef kur politikası değişiklikleri, parite değişimleri, devalüasyonlar bu şekilde etkiler yaptı."

Çevre ülkelerde ciddi sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren Mete, tüm bunlara rağmen umutlu olduklarını belirtti. Mete şöyle devam etti: "Aşağı baktığımızda Irak'ın durumu belli. Yaklaşık 10 gündür geçiş bile sözkonusu değil, kapılar kapalı. Suriye her geçen gün daha kötüye gidiyor. Libya'ya mal sevk edemez duruma geldik, para gelmiyor. Merkez bankalarından paramızı alamaz duruma geldik. Yemen'de, şu an devlet yok, hükümet yok, kapılar kapalı. Yani Ortadoğu'da çok ciddi sıkıntılarımız var. Üste döndüğümüzde zaten Ukrayna iç karışıklıklar yaşıyor. İhracatımız çok düşük seviyelere indi. Rusya ve Türk Cumhuriyetleri biliyorsunuz. Buna rağmen ihracatımız yüzde 8 gibi düştü son çeyreğe gelene kadar. Son çeyrekteki ümidimiz ve gayretimiz 2014 verilerini yakalamak. Eğer bunu yakalarsak, artış olmasa da kendimizi başarılı sayacağız."

Güney Amerika yolunu Türk dizileri açacak

Karışıklık ve sıkıntılara rağmen yeni pazar arayışlarını sürdürdüklerini anlatan Zekeriya Mete, "Neler yapıyoruz? ABD çok ciddi gelişiyor, son 2 yıldır yükselen trendi var. Güney Amerika buna bağlı olarak yükseliyor. Buralarda fuar kaçırmamaya çalışıyoruz" dedi. Güney Amerika'da Türk dizilerinden kaynaklı ciddi yükselen bir algı bulunduğunu ifade eden Mete, "Türkiye'ye, Türk mallarına karşı ciddi bir sempatileri var. Bundan istifade etmek mazım. Yerli dizi ve film yapımcılarıyla ürün yerleştirme konusunda önerimiz var. Bunları Güney Amerika'da yapmaya çalışıyoruz. Özellikle önümüzdeki dönemde yeni çekilecek dizi ve filmlerde bunu önemsiyoruz" diye konuştu.

Dünya
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.