Manisa'nın Turgutlu ilçesinde, 1999 yılında denemek amacıyla yapılan Antep fıstığı aşılarından olumlu sonuç alınması üreticileri umutlandırdı
Başarılı üretimin ardından 10 bin ağaca daha Antep fıstığı aşısı yapıldı.
Turgutlu Kaymakamı Nazmi Günlü, gazetecilere yaptığı açıklamada, Osmancık, Kurudere, Dalbahçe, Avşar, Yukarı Bozkır ve Kayrak mahallelerinde deneme üretemi için meyve ağaçlarına aşılanmak üzere verilen 10 bin Antep fıstığı aşısından 15'nci yılda ciddi ürün alındığını belirtti.
Kaymakamlık ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliğiyle gerçekleştirdikleri projeyle en erken Antep fıstığı hasadının yapıldığı yer olduklarını, bu sayede Antep fıstığı alımı yapan firmaların ve tüccarların dikkatini çektiklerini aktaran Günlü, başarılı üretimin ardından aşılı ağaç sayısını artırma kararı aldıklarını kaydetti.
Günlü, köylülerden gelen talep doğrultusunda Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından yapılan ihaleyle çeşitli meyve ağaçlarına 10 bin Antep fıstığı aşısının daha yapıldığını belirtti.
-Ağaç başına 15-20 kilogram Antep fıstığı
Osmancık Mahallesi Muhtarı Salim Çetin, yörelerindeki çitlembik ve meyve ağaçlarına yapılan antep fıstığı aşılarının 15 yılın ardından artık tam randımanlı olarak meyve vermeye başladığını ifade etti.
Antep fıstığının köylüler için yeni bir umut olduğunu kaydeden Çetin, vatandaşların geçim kaynağının meyvecilik olduğunu, Antep fıstığıyla birlikte ekonomik olarak güçlendiklerini söyledi.
Ürettikleri fıstığın iç randımanının iyi, istenilen düzeyden daha yeşil olduğunu bu nedenle de ürünlerinin değerinin arttığını ifade eden Çetin, "Ağaç başına 15-20 kilogram arasında ürün alıyoruz. Yetiştirdiğimiz Antep fıstıkları yaşı 15 liradan, kurusu ise 20 ile 25 lira arasında bir fiyatla satışı gerçekleştirilmektedir. Ürünümüz en çok tatlıcılar ve kuruyemişçiler tarafından kullanılmaktadır" diye konuştu.
Son Dakika