TURFANDA BUĞDAY REKOLTESİNDE DÜŞÜŞ BEKLENİYOR

Çukurova'da kalitesi dolayısıyla tercih edilen turfanda buğdayda rekoltenin, olumsuz hava şartları nedeniyle geçen yıla göre yüzde 10 düşmesi öngörülüyor.

Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç yaptığı açıklamada, Çukurova'nın Türkiye'de ilk buğday hasadının yapıldığı yer olduğunu söyledi. Buğdayın turfanda olması ve kalitesi nedeniyle büyük ilgi gördüğünü dile getiren Bilgiç, bu ürünün üreticiye ve bölge ekonomisine önemli katkı sağladığını bildirdi.

Miktar olarak az olmasına rağmen Çukurova buğdayının kalitesiyle öne çıktığına işaret eden Bilgiç, Adana'da geçen yıl 1 milyon 877 bin dekar alanda ekim yapıldığını, yaklaşık 730 bin ton ürün elde edildiğini belirtti.

Bu yıl 1 milyon 863 bin dekar alanda buğday ekildiğini anlatan Bilgiç, mayıs ayının ilk haftasında başlanan hasada son yağmurlar nedeniyle ara verildiğini, havaların güneşli gitmesi halinde bu hafta sonu tekrar hasat yapılacağını kaydetti.

Buğday rekoltesinin bu yıl düşük olmasını beklediklerini vurgulayan Bilgiç, şöyle konuştu:

"Türkiye'de olduğu gibi Adana'da da kurak geçen bir dönem yaşandı. Sulanabilen yerlerde buğdayda sulama yapıldı ama rekoltede az da olsa bir düşüş, kayıp bekleniyor. Ama bu kayıp yüzde 10'ları inşallah geçmez diye temenni ediyoruz. Geçen sene 730 bin tonlarda çıkan buğday belki 650 bin tonlarda olur gibi beklenti var. Temennimiz en son yağan yağmurların tekrar buğdayın içini doldurması."

Türkiye'nin de bu sene kurak bir sezon yaşadığına dikkati çeken Bilgiç, "Buğday ekiminden sonra istenen yağış alınmadı. Türkiye'de iyi geçen sezonlarda 20-21 milyon ton buğday üretimimiz oluyordu ama kurak geçen bir sezondan dolayı rekoltenin biraz daha düşük olacağı kanaatindeyiz. Türkiye genelinde de 2016 buğday rekoltemizde düşüş olacak." diye konuştu.

- TMO müdahale alım fiyatı yapıyor

Bilgiç, turfanda buğday için üreticinin Toprak Mahsulleri Ofisinden (TMO) bir beklentisinin şu an için olmadığını belirtti. Olağanüstü şartlar dışında fiyatların piyasa koşullarında belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Bilgiç, şunları söyledi:

"Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız, artık devletin depoculuktan, stokçuluktan çıkacağını ifade ediyor ki bu çok doğru bir tespit ama yine üreticiyi ayakta tutabilmek için TMO, Merkez Bankasının yaptığı gibi düşük olduğu zaman ona müdahale edip müdahale alım fiyatı, çok yükseldiğinde de dışarıdan ürün getirme noktasında elini güçlendiriyor ki bu doğru bir tavır. İnşallah üretimimiz kendimize yeter bunlara hiç ihtiyaç kalmaz. Serbest piyasa ekonomisi içinde fiyatlar kendi içinde oluşursa üretici ve tüketici memnun olur."

Türk Tob
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.