TROPİK MEYVE ÜRETİMİNİN TÜRKİYE`DEKİ ADRESİ

Ürettiği tropikal meyvelerle tanınan Sayın Abdurrahman Kuyucu, yetiştirdiği ürün çeşitlerine her geçen gün yenilerini eklemeye devam ediyor.

 2004 yılından bu yana üzerinde çalıştığı tropikal meyve üretimi araştırmaları sonucunda pek çok tropikal meyve ve fidan çeşidini ülkemizde yetiştiren Sayın Abdurrahman Kuyucu, başta pikan cevizi yetiştiriciliği olmak üzere pek çok konuda sorularımızı yanıtladı.

Abdurrahman Bey sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

 Profesyonel iş hayatıma Bilgisayar uzmanı olarak başladım. 25 yıllık çalışma hayatından sonra tarım ile ilgilenmeye başladım 2000 li yıllarda Yalova da araştırma faaliyetlerine başladım. 2004 yılından itibaren özellikle tropikal meyveler ve pikan cevizleri üzerinde yoğunlaştım.

Kaç yıldır tarımsal üretim faaliyetleriyle uğraşıyorsunuz?

 Tarımsal üretim faaliyetleriyle 2000 yılından itibaren uğraşıyorum.

Tropik ürün yetiştirme işine nasıl karar verdiniz? Hangi ürünleri yetiştiriyorsunuz?

 Farklı bitkiler yetiştirmeye aşırı derecede ilgim vardı. Yurtdışı gezilerinden dolayı bir çok farklı meyve İle tanıştım ve bunları Türkiye'de de yetiştirmeye karar verdim. Özellikle ticari olabilecek türler üzerinde  çalışıyorum. Şu an için yaklaşık 6-7 civarında Akdeniz ikliminde dış ortamda yetişebilecek türlerin bahçesini kurdum.

Ürünlerinizi yetiştirdiğiniz yer ve çiftlik hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?

 Antalya ili Aksu ilçesinde yaklaşık 50 dönüm civarında iki farklı bahçede üretim yapıyorum. Pikan cevizi, Bir turunçgil çeşidi ve 6 yarı tropikal ve tropikal tür üretiyorum. Hem sera hem de dış ortamda birçok türü de test etmeye devam ediyoruz.

  

Pikan cevizleri yetiştiriciliği için en uygun ortam ve koşullar nasıldır? İsteyen herkes, her yerde yetiştirebilir mi? Ayrıca, faydaları nelerdir?

 Pikan cevizleri Türkiye'de bilinenin aksine Erzurum kars Artvin gibi çok ekstrem kış koşulları olan yerler hariç bir çok bölgede yetiştirilebilir. Bunu söylememdeki gaye şudur. Yıllarca Türkiye'de sadece Akdeniz bölgesinde sıcak iklim türleri yetiştirildiği için sahilde cevizi gibi isimlerle anlıyordu. Halbuki pikan  cevizi hem sıcak hem ılıman hem de soğuk iklim türleri olan bir meyvedir. Florida Üniversitesinde yapılan bir çalışmada Pikan Cevizinin, kalp hastalıkları ve kanserle savaşmak için vücuda önemli miktarda antioksidan desteğinde bulunduğu ortaya çıkmıştır. Pikan Cevizi, Zeytinyağı ile aynı şekilde, oleic asit bakımından çok zengin bir kaynaktır. Chicago' daki Northwestern Üniversitesindeki araştırmacılar, yaptıkları laboratuvar testlerinde Oleic Asidin , Meme Kanserini tetikleyen hücre içindeki genlerin yok edilmesinde önemli bir rolünün olduğu görülmüştür. Bu araştırmalar halen devam etmektedir.

  

Yurtdışına satış yapma  gibi çalışmalarınız var mıdır? Kısa ve uzun vadede hedefleriniz nelerdir?

 Türkiye'de Pikan cevizi üretimi yeterli olmadığı için yurtdışından talep gelmesine rağmen karşılayamıyoruz. Kurduğumuz büyük bahçelerin de faaliyete geçmesi ile birlikte yaklaşık dört sene sonra ihracat yapabilecek seviyeye gelebileceğimizi tahmin ediyorum.

 Türkiye içindeki talep ise her geçen gün ve yıl artmaktadır. Türk halkının damak tadına çok uygun bir meyve olduğunu özellikle belirtmek istiyorum. Tadan herkesin çok beğendiğini ve beslenmesine özen gösteren kişilerin diyet listesinde en üst sıralarda yer aldığını da  gördükçe, Pikan cevizinin geleceğine dair ümitlerimiz gittikçe artmaktadır.

Röportaj : Hayal Senem Sayan

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.