TTSO'da Müşterek meslek komiteleri toplantısı yapıldı.
Müşterek meslek komiteleri toplantısında konuşan TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu İhalesi yapılan peyniraltı suyu tozu üretim projesinin tekliflerinin değerlendirildiğini söyledi.
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Müşterek meslek komiteleri toplantısı yapıldı. Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, Başkan Yardımcıları Coşkun Kahraman, Erkut Çelebi, Muhasip Üye Murat İskender ile birlikte müşterek meslek komiteleri toplantısını gerçekleştirdi. Meçlis üyeleri ve meslek komiteleri üyelerine TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu müşterek toplantının aydı ayda bir yapıldığını anımsatarak çalışmaların gözden geçirildiğini söyledi. Meslek komitesi üyelerinin önerilerinin toplandığını ve bu konuda da yönetim kuruluna yol gösterildiğini vurguladı.
Geçen zaman içinde yapılan çalışmaların özet sunumunun paylaşılmasının ardından Hacısalihoğlu Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasının çeşitli çalışmalarına ilişkin bilgilendirmede bulundu. Peyniraltı suyu projesinin 20 Ekim’de ihale edildiğini aktaran Hacısalihoğlu, 8 firmanın teklif aldığını, 1 firmanın teklif verdiğini ve teklif değerlendirmesinin yapıldığını söyledi. Diğer taraftan Çamburnu’nda gemi sanayicileri ortak üretim merkezi ihalesi ihale aşamalarının da devam ettiğini ifade etti. Hacısalihoğlu, “Bu ihaleler sadece inşaat ihalelerinin çıktığı mantıkta değil, inşaat ihalesi öncesi müşavirlik ihalesi yapılıyor, teknik destek ihalesi yapılıyor. Ardından İnşaat ihalesi yapılan bir süreç devam ediyor. Bunlar da hızlı bir şekilde sürüyor.”
PİYASA HİBELER İLE DESTEKLENMEYE DEVAM EDİLDİ
Başkan M. Suat Hacısalihoğlu piyasanın hibeler ile desteklenmeye devam edildiğini ifade ederek özellikle Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından sağlanan hibelerin değerlendirildiğini söyledi. Hacısalihoğlu, “ Kırsal kalkınma özellikle turizm ve sanayi alanlarında önemli yatırımlar olduğunu söyleyebiliriz" dedi.
18 MİLYON HİBE DESTEK KAYNAĞI İLE YATIRIMLAR HAREKETE GEÇECEK
Akçaabat Şinik Organize Sanayi Bölgesinde parsel tahsislerinin yapılmış olduğunu anımsatan Başkan Hacısalihoğlu, Tarım ve Kırsal Kalkınma Desteklerinden yararlanılması için sürecin hızlandırılmış olduğunu, zamanlama açısından eşleştirmiş olduklarını, yatırımların hayata geçmekte olduğunu aktardı. “Yine diğer taraftan DOKA kapsamında hibe desteklerimiz var. Toplam 18 milyon TL hibe destek kullanacak. Bugünlerde bu kaynakla birlikte bu yatırımlarda harekete geçecek.”
Her zaman oda üyelerinin bu hibe desteklere dikkatini çekmeye çalıştıklarını kaydeden Başkan Hacısalihoğlu, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun tekrar çağrıya çıktığını vurguladı. Bu dar bir çağrının ardından tekrar yeni bir çağrıya daha çıkacağını vurgulayarak, “Hepimiz bu desteklere hazırlıklı olmasını arzu ediyoruz.” hatırlatmasında bulundu.
İNOVASYON MERKEZİ İHALE AŞAMASINDA
İnovasyon Merkezi’nin ihale aşamasında olduğunu duyuran Başkan Hacısalihoğlu, bölgede yapacak olduğumuz önemli yatırımlardan bir tanesi olduğunu dile getirdi.
KONGRE MERKEZİ
İlimizde ki yeni gelişmelerde yaşandığını ifade eden Hacısalihoğlu bunlardan bir tanesinin Dünya Ticaret Merkezi’nde yapılması planlanan kongre merkezi olduğunu aktardı. Hacısalihoğlu, “Kongre merkezi, biliyorsunuz odamızın kongre turizminin gelişmesi için yapmış olduğu çalışmalardan bir tanesidir. Bu doğrultuda en son geçen hafta işlemleri tamamladığımız Kongre Merkezi’nin ihalesini Dubaili bir firmaya verdik. Burada 15 katlı bir bina yapılacak. Yaklaşık 90 bin metrekarelik bir inşaat alanı. Aynı zamanda bunun içerisinde de sağlık turizmini geliştirmesi doğrultusunda da estetik cerrahi ön planda olmak üzere bir sağlık merkezi de oluşturulacak. Yaklaşık 6 bin metrekarenin üzerinde bir fuar alanı. Yani şimdikinin iki katı. Yine bunun yanında 3 bin 300 kişilik bir kongre merkezi. Ve buna bağlı olarak küçük ve büyük toplantı salonları. 240 odalı bir otel. Yaklaşık iki kat rezidans. Bir kat ofis. Buna bağlı olarak da diğer hizmet alanlarından oluşan bir merkez oluşuyor.” Şeklinde konuştu.
240 odanın bu kongre merkezi için yeterli olmadığını dile getiren Hacısalihoğlu bu konuda şunları söyledi: “bizim amacımız o bölgede 2 bin yatak kapasitesine ulaşmak. Kongreleri ancak böyle karşılayabiliriz. Şu anda mevcut duruma hoşgörü ile bakmak lazım. Yatak kapasiteleri de artacaktır. Otele ihtiyaç olacağı ortada. Geleceği de böyle planlamakta fayda var.”
Aynı firmanın Araklı da farklı bir proje sürdürdüğünü kaydeden Hacısalihoğlu, daha geniş kapsamlı bu proje yapıldığını, bu tür Körfez Ülkeleri firmaların bölgemizde yatırım yapmasının Trabzon’daki konut satışlarına önemli miktarda katkı sağlayacağını düşündüklerini vurguladı. “Çünkü bu firmalar buraya kalıcı baktıkları sürece gerek ilimiz gerekse ilimiz dışındaki ekonomiye de katkı sağlayacakları aşikâr.”
Ön planda turizmin olduğu Trabzon’da bir yıl Sümela’nın kapatıldığını kaydeden Hacısalihoğlu, “Sümela’nın kapatılma nedeni yamaçlarında olan taşların temizlenmesidir. Kültür ve Turizm Bakanlığı gerekli ihaleyi yaptı. Sümela manastırı içinde ki açılmayan bölümleri restorasyonun yapılarak açılması sağlanacak. Sümela’nın yanı sıra daha eski olan Vazelen Manastırı’nın tadilatı içinde ödenek ayrıldı. Önümüzdeki yıl ihalesi yapılacak ve tadilata başlanacaktır. Bu da bölgedeki tarihi eserlerin turizme kazandırılması açısından güzel haberler. Bunlar neye yarayacak. Kurvaziyer turizmi konusunda faaliyetlerimizi daha önce anlatmıştık. Kurvaziyer turizmi ile gelen turistlerin odaklandığı bir ya da iki nokta olur. Sümela ve Vazelon bu odak noktalardan iki tanesidir. Bu tür eserlerimizin sayısını artırırsak bölgemizi ziyaret eden kurvaziyer turistlerin sayısı da artacaktır. Yine daha önce size sunmuş olduğumuz Uzungöldeki kış turizmi projemiz vardı. Bununla ilgili birkaç yatırımcı ile görüştük. Görüşmelerimiz de devam ediyor. Hayata geçirdiğimiz takdirde ekonomik yönden bölgeye katkı sağlanmış olacaktır.”
MECLİS VE MESLEK KOMİTESİ ÜYEYERİNDEN GELEN ÖNERİLER
Başkan M.Suat Hacısalihoğlu açıklamalarının ardından meclis ve meslek komitesi üyelerine görüş ve önerilerini aktarmak üzere söz verdi.
AKILLI YAZAR KASA UYGULAMASI ERTELENMELİ
Meclis Üyesi Mehmet Ataman 2013 yılında çıkan yasaya göre akıllı yazar kasa uygulamasının 2016 yılından itibaren uygulamaya geçeceğini anımsattı. Önümüzde iki ay zaman kaldığını, cezasının da bir bin 216 Tl olduğunu, bu sorunun önemsenmesi gerektiğini ifade etti. Ataman, “ Türkiye eski yazar kasa çöplüğüne dönüşecek. Ve 25 milyar TL’lik esnafın sırtına bir ek yük gelecek. TOBB ile yapılacak istişareler ile Maliye Bakanlığı’ndan uygulamanın ertelenmesi için temasların yapılması gerekiyor. Yeni akıllı yazar kasalar alıcıdan satıcıya kadar kullanılan her fiş aynı zamanda maliye hafızasına da aynı anda kaydediliyor. Dürüst çalışan esnafın lehine”
YÖREX ANTALYA FUARINA DAHA GENİŞ KATILIM SAĞLANMALI
Yörex Antalya Fuarına Trabzon’un daha geniş katılım yapmasını tanıtımına daha büyük katkı sağlayacağını önerdi.
TRABZON SURİYELİ GÖÇMENLERE ÖNLEM ALMALI
Meslek komitesi üyesi Yasemin Atasoy trafik ışıklarında Suriyeli vatandaşların özellikle kadın ve çocukların çok yoğun şekilde istila ettiğini anımsattı. Trabzon’un kültür ve turizm merkezi çalışmaları bulunduğunu vurgulayarak gerek Trabzon gerekse bütün Türkiye için içler acısı bu duruma karşı yapılabilecek çalışmaların geciktirilmemesi gerektiğini dile getirdi.
TURİZME DİKKAT EDİLMELİ
Meclis Üyesi Şadan Demir Trabzon’da turizm patlamasından söz edildiğini ifade ederek deniz kenti olan ilimizde bir plaj ve restoran bulunmadığını dile getirdi.
Bir meslek komitesi üyesi ise turistlerin yoğunlukla geldiği yaz dönemlerinde bazı sektörlerde fiyatlarda artışlar yaşandığına dikkat çekti. Bu konuda gelecekte sorun yaşanmaması için önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı. Daha uygun fiyatların turistlere sunulması için çalışma yapılması gerektiğini aktardı.
Haber 61