Mersin'in merkez ilçe Toroslar Belediyesi'nin serasında yetiştirdiği tropikal bir meyve türü olan ejder meyvesi, bir yıl boyunca yapılan Arge çalışmalarının ardından çiçek açtıktan 20 gün sonra ilk meyvesini verdi.
Çiftçileri yeni ürünler üretmeye teşvik etmek amacıyla alternatif tarım çalışmalarına önem veren Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, belediye serasını ziyaret ederek ilk ürününü veren ejder meyvesini dalından keserek, tadına baktı. Meyvenin kavun, kivi, muz ve şeftali tadını andırdığını belirten Tuna, yaptıkları Arge çalışmalarıyla ana vatanı Tayland ve Vietnam olan ejder meyvesinin, Mersin'de de yetiştirebileceğinin sonucunu aldıklarını ve meyvenin oldukça ilgi görmesinden dolayı Türk pazarında da yerini alması için destek vermeye hazır olduklarını söyledi.
Bölgenin iklim şartlarına ve coğrafyasına uygun yetiştirilebilecek ürünlerle ilgili çalışmalar yaptıklarını ve bununla ilgili bir ekip kurduklarını da vurgulayan Tuna, "Özellikle 6360 sayılı Büyükşehir yasasının çıkmasıyla bölgemizin alanı, 5 bin 200 hektardan, 108 bin hektara ulaştı. Bununla birlikte üretim yapılan alan miktarımızda fazlalaştı. Üretim yapılan yerlerde genelde üretilen ürünlerin çok fazla değerini bulamamasından dolayı Toroslar Belediyesi olarak kurduğumuz bir ekiple alternatif tarım üzerine çalışmalar yapıyoruz. Ürün motifi hazırlıyoruz. Bölgemizin iklim şartlarına ve coğrafyasına uygun yetişebilecek ürünlerle ilgili Arge çalışmalarımız devam ediyor. Onlardan bir tanesi de ejder meyvesidir. Ejder meyvesi, çok kısa zamanda ürüne dönebilen ve üretimi mümkün olan bir meyve türüdür. Tohumdan yaptığımız üretimde meyvenin iki yılda büyüdüğünün sonucuna vardık. Çelikleme yani dalından yaptığımız üretimle ise şuanda bine yakın fidemiz oluştu. Bunu vatandaşlarımıza öneri olarak getirmek istiyoruz. Bir ürünün geçirdiği süreci şöyle ifade edersek, üretim, ambalaj ve pazarlama. En iyi ürünü üretirsiniz, en güzel paketlemeyi yaparsınız ama pazarlama noktasında sıkıntınız varsa o ürün elinizde kalır. İşte ejder meyvesi çok fazla rağbet görmesinden dolayı pazar noktasında da sıkıntı olmayan bir üründür. Onun için bunu vatandaşlarımıza önermek ve üretim şeklini öğretmek anlamında yaptığımız bu Arge çalışmasından elde ettiğimiz ürünümüz çiçek açtıktan 20 gün sonra olgunlaşarak ilk meyvesini verdi. Meyvemizi dalından keserek vatandaşlarımıza bu çalışmamızın sonucunu göstermek istedik. Vatandaşlarımızın da evlerinin önündeki arsada 500 ya da bin metrekarelik bir yerde ama sera ortamı içerisinde bu ürünü üretmesi mümkün. Bunu da vatandaşlarımıza anlatıyoruz ve anlatmaya devam edeceğiz. Birkaç cins ürünle ilgili Arge çalışmalarımız da devam ediyor. İnşallah üreten, ürettiğinin karşılığını alan ve ekonomik anlamda rahatlamış bir Toroslar ve Mersin oluşturmak istiyoruz" dedi.
İHA