TOPRAK İŞLEMESİZ TARIM TUTTU

Nadas alanlarının tarıma kazandırılması amacıyla son yıllarda yaygınlaştırılan 'Toprak İşlemesiz Tarım' çalışmasından Yozgat'ta da olumlu sonuçlar alındı.

Artık çiftçi, bir yıl ektiği  tarlasını iki yıl dinlemeye bırakmak zorunda kalmayacak. Sağlanacak ekonomik kazançla birlikte köylünün toprağını terk etmesi önlenmiş olacak.

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, merkeze bağlı Tayyip Köyü'nde yapılan Toprak İşlemesiz Tarım uygulamasından olumlu sonuçlar alındı.

SONUÇ YÜZ GÜLDÜRDÜ

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, önceki yıl buğday hasadı yapılan ve ikinci yıl toprak işlemesiz ekimle Macar Fiğ ekimi gerçekleştirilen tarlada incelemelerde bulundu. Özdemir, buğday anızları arasında yeşeren Macar Fiğ ekimden olumlu sonuç alınmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Korumalı (Toprak İşlemesiz) Tarım Sistemlerinin Yaygınlaştırılması Projeleri ve Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması (ÇATAK) Projesi kapsamında 90 dönüm araziye Macar Fiğ  ekimi yaptıkların belirten Özdemir; "Amacımız toprak işlemesiz ürün elde edebilmek, girdi maliyetini azaltabilmek bir de toprağın çok sürüldüğünden dolayı hem yağışlardan hem de rüzgarlardan erozyon dolayısıyla kaybın önüne geçmek. Aynı zamanda ileriki yıllara doğru yüzeyde organik madde miktarı artacağından dolayı bu da toprağın yüzeyinde yazın sıcaklığında güneşe karşı yorgan görevi yapacağı için, yani toprağı koruyacağından dolayı organik madde bakımında da zenginleştireceğinden uygulama yaptık" dedi.

NADAS TARİHE KARIŞACAK

Ekim için özellikle çiftçilerin de görebilmesi için yol kenarında tarlayı seçtiklerini belirten Özdemir; "Çiftçilerimiz gelip giderken uygulamalı olarak görsün istiyoruz. Anlatıyoruz ama bir türlü akıllarına, mantıklarına sığdıramıyorlar.  Ama gördükçe bu iş oluyormuş, yapılabiliyormuş diyecekler" diye konuştu.

2 milyon 300 bin dekar nadas alanını 1 milyon 600 bin dekara düşürdüklerini hatırlatan Ziyaattin Özdemir; "Çiftçimiz iki yılda bir ürün alıyor, iki yıl buna hizmet ediyor, emek veriyor, alın teri döküyor ama bir yıl ürün alıyor. Bizim anıza ekimden ve ÇATAK Projesi kapsamı içerisinde olmasından dolayı her yıl ürün alıyor.  Bir yıllık kaybını vatandaş artı duruma geliyor. Böylelikle daha kazançlı oluyor. Biz de 2 milyon 300 bin dekardı nadasa bırakılan alan, şuanda bir milyon 600 bin dekara düştü. Tamamen nadas olayını kaldırmak istiyoruz" diye konuştu.

Yozgat Yenigün
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.